Ska vara en mötesplats. 1958 fanns kung Gustav VI Adolf på plats i Kortedala för att inviga Lyktan, som blev Kortedalabornas frukt- och godisbutik i över tjugo år. Lyktan stod länge tom och riskerade rivning, men nu är den gamla funkisbyggnaden i stället restaurerad. 20 maj återinvigdes den.

Lyktan tronar på toppen av en slänt med utsikt mot öster, gränsle över en gångväg mellan två bergsknallar. Den byggdes 1956 och ritades av Sven Brolid, arkitekten bakom de trekantiga höghusen strax intill Dr Fries Torg, punkthuset på Axel Dahlströms Torg och en mängd andra hus och platser i Göteborg.

Efter att ha varit en kiosk i många år inrymde den gula byggnaden på Gregorianska gatan– som ägs av Bostadsbolaget och är kulturminnesmärkt – flera olika verksamheter innan den sedan stod tom och började förfalla.

– Jag började som vd 2015 och vid ett möte insåg vi att vi behövde göra något åt Lyktan. 2017 startade restaureringen, som har skett i olika steg. Upphandlingar har skett bitvis för att hela tiden få rätt personer till detta kulturprojekt. Stadsmuseet, konstråd och bevarandemyndigheter har också varit inblandade, och vi har hela tiden säkerställt att allt görs på rätt sätt, säger Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget.

Plats för utställningar och evenemang

Eftersom den stått så länge och var i sådant tråkigt skick har i princip hela byggnaden, både invändigt och utvändigt, restaurerats. Betongfundamentet är renoverat och målat och inuti har den sanerats från asbest. Nu är tanken att Lyktan återigen blir den mötesplats som den en gång var.

– Kulturföreningen Lyktan i Kortedala blir hyresgäst och här ska finnas plats för olika aktiviteter, utställningar och evenemang för Kortedalaborna. Under restaureringen har vi förstått hur mycket Lyktan betyder för dem som har bott i stadsdelen länge. Dock har vi inte kunnat tillgänglighetsanpassa byggnaden med till exempel en hiss, eftersom det hade inneburit för stora ingrepp.

”Rolig och viktig del”

20 maj var det återinvigning av Lyktan. Bostadsbolagets ordförande Margita Björklund klippte det blåa bandet.

– Vi på Bostadsbolaget tycker att det är väldigt kul att byggnaden nu är restaurerad. Det är en del i bolagets anda att satsa på kultur och kulturella minnesmärken, och har så varit under lång tid. Det är inte vår huvudverksamhet men det är en rolig och viktig del, säger Kicki Björklund.

Lyktan när den var nybyggd. Då användes den som kiosk och fruktaffär. Foto: Bostadsbolaget