Flera kommuner har hakat på. För fjärde året i rad delar Göteborgs Stad ut gratis broddar till nyblivna och inflyttade 65-plussare. ”Vi vill minska halkolyckorna – framför allt för att de orsakar lidande för de drabbande men också av samhällsekonomiska skäl”, säger Eva Lagerstedt på stadsledningskontoret.

Sedan Göteborgs Stad inledde satsningen 2013 har flera kommuner runt om i landet hakat på.

– Erbjudandena ser lite olika ut i olika kommuner, men jag vet att till exempel Marks kommun, Huddinge, Haninge och Skövde gör liknande insatser, säger Eva Lagerstedt.

I Göteborg går erbjudandet ut till alla som antingen fyller 65 år under året eller som under året har flyttat in från andra kommuner.

Får kupong med posten
I år är får 5600 göteborgare utskicket med en kupong, som de kan byta in mot broddar i ett antal butiker. Erbjudandet gäller från den 17 oktober till den 16 december.

Hur många som faktiskt hämtat ut sina broddar har varierat från år till år, berättar Eva Lagerstedt.

– Första året delade vi ut till alla över 65 år i Göteborg, totalt var det drygt 80 000. Då var det runt 65 procent som hämtade ut broddar. De följande åren har det varit runt 50 procent. Det kan finnas mängder av skäl till att en del inte hämtar ut dem – en de kanske har svårt att gå över huvud taget och andra har redan broddar. De senaste vintrarna har också varit ganska snöfria, vilket säkert har påverkat.