Stort internationellt intresse. 60 våningar och 201 meter hög ska den bli, men utöver de förutsättningarna har det varit fritt fram för arkitekterna att fundera ut hur Göteborgs nya skyskrapa ska ta sig ut. När anbudstiden för arkitekttävlingen nu gått ut visar det sig att hela 58 förslag har kommit in, varav 47 från välrenommerade internationella arkitektkontor.
– Jag har aldrig tidigare varit med om att det kommit in så många bidrag från så stora, ansedda internationella aktörer i en svensk tävling. Det bäddar för bra kvalitet och visar på hur stort det här projektet verkligen är, säger Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö.
Skyskrapan blir med sina 60 våningar och 201 meter den högsta i Göteborg och, om ingen annan stad hinner före, också högst i landet. Hela projektet går under namnet Karlavagnsplatsen och innefattar förutom skyskrapan totalt 15 kvarter med bostäder, kontor, handel och service, men just nu är det bara de två, tre kvarteren närmast det tornliknande huset som det skissats på.
– Detaljplanen för området norr om Lindholmsallén är inte klar så det återstår mycket arbete innan man kan säga något om hur hela området ska se ut eller hur många bostäder där kommer att finnas. Men vad gäller det höga huset har vi sagt att det ska ha ett publikt innehåll, alltså att allmänheten ska ha tillträde både till bottenvåningen och till den översta våningen, så att man kan ta del av utsikten, säger Anders Svensson, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret och samordnare för planeringen av hela den framtida Älvstaden.
Två jurymedlemmar tillkommer
Anders Svensson ingår även i tävlingsjuryn, vars sammansättning har kritiserats då den hittills bara består av sex män. Inom några dagar ska dock intresseorganisationen Sveriges Arkitekter tillsätta två representanter i juryn, och sedan väntar arbetet med att ur de 58 förslag som lämnats in välja ut fem som får fortsätta att arbeta fram mer detaljerade tävlingsförslag.
– Det är väldigt roligt att så många som 47 internationella arkitektkontor har lämnat in förslag, men egentligen inte särskilt förvånande. Många internationella byråer har erfarenhet av att rita olika typer av landmärken, samtidigt som den här typen av projekt inte är så vanliga, säger Anders Svensson.
Sett nog av fyrkantiga torn
En av de stora internationella byråerna är SOM, som bland annat har ritat nya One World Trade Center samt världens högsta byggnad, Burj Khalifa, i Dubai. Fullt så spektakulärt bygge blir det kanske inte tal om på Hisingen, men Anders Svensson ser fram emot att nu sätta sig och gå igenom förslagen.
– I tävlingsuppdraget har vi över huvud taget inte lagt oss i vilka formspråk arkitektkontoren skulle hålla sig till, utan illustrerade bara det tilltänkta läget med ett anonymt fyrkantigt torn. Det hoppas jag vi slipper se i tävlingsbidragen, för så tråkiga hus har man ju redan sett för många gånger i verkligheten, säger Anders Svensson.