Seminarier på eftermiddagen och workshops, musik, poesi, teater och film hela natten lång. Det väntar besökarna på 20hFestival på Världskulturmuseet fredag till lördag. Allt med ett och samma tema: FN:s 60-årsfirande deklaration om de mänskliga rättigheterna.

– I fjor deltog 300 personer i seminarierna på eftermiddagen och 1.000 personer var här på natten! Det blir troligen inte färre i år, för vi har ett ännu vassare program, säger Martin Rydehn, projektledare för det 20 timmar långa evenemanget på Världskulturmuseet.

150 personer såg soluppgången

Festivalen är öppen för allmänheten och målgruppen har visat sig bred i sin sammansättning, även om ungdomar mellan 15 och 25 år dominerar när mörkret faller.

– Det var en fantastisk känsla förra året, när 150 personer satt på Världskulturmuseets takterrass klockan 05.02 för att titta på soluppgången, och en halvtimme senare var vi 70 stycken som körde ett underbart yoga-pass! säger Martin Rydehn.

Precis som förra året är temat för festivalen de mänskliga rättigheterna. FN:s deklaration fyller 60 år i år, vilket kommer att genomsyra såväl ämnena i de elva olika seminarierna som uppgifterna i sju nattliga workshops.

Hemlig gäst klockan 02.15

– Vi kommer att skapa texter, teater, poesi och bildspel på temat mänskliga rättigheter, och deltagarna ska rösta fram en person med stora mediala möjligheter som ska få i uppdrag att minst en gång under det kommande året, vid något stort, lämpligt tillfälle, lyfta fram frågan om mänskliga rättigheter, säger Martin Rydehn.

Mycket musik blir det under kvällen och natten, och klockan 02.15 kommer en hemlig gäst att dyka upp. Och det är inte vem som helst, enligt projektledaren.

– Jag kan säga så mycket att det är en av de absolut hetaste akterna i Sverige just nu, säger en hemlighetsfull Martin Rydehn.

20hFestival öppnar dörrarna klockan 11.50 på fredagen 9 maj, och stänger efter frukost klockan 08.00 på lördag morgon. Gratis inträde men föranmälan via hemsidan för den som vill besöka eftermiddagspasset, 50 kronor för deltagande under kvälls- och nattpasset.