Torsdagens brand i ett garage i Rosenlund hotade aldrig på allvar att slå ut hela kommunens centrala datorsystem. "Det finns effektiva back-up-system", säger ADB-kontorets säkerhetsansvarige Lars Arvidsson.

ADB-kontorets hjärta, serverhallen, innehåller runt 300 servrar, hårddiskar och annan utrustning som utgör IT-stödet för stora delar Göteborgs Stad.

Men att det är sårbart att ha allt samlat på ett ställe håller Lars Arvidsson inte med om:

– Jag vill betona det faktum att vi har en back-up-central på ett annat ställe i stan så vi står inte utslagna. Vi har också avtal med annan leverantör för att kunna flytta de affärskritiska systemen som exempelvis social- och välfärdssystemen och ekonomi- och personaldminstration som kan köras i annan miljö i regionen, säger han.

Har övat på bilbrand

– Vi har gjort riskanalyser på det här scenariot, och haft övningar på just en bilbrand. Det här kan alltid hända.

När brandlarmet gick på torsdagsförmiddagen sköttes allt enligt de inövade rutinerna och Lars Arvidsson är nöjd:

– Vi hade en bra evakuering, alla back-up:er var igång med omedelbar verkan och samordningen informationsmässigt har också fungerat bra. Och vi tog aldrig ner produktionen trots rökutvecklingen.

Mäter partiklar

Redan klockan sex på torsdagskvällen kommer ett elektroniksaneringsföretag från Hallstahammar att mäta graden av partiklar som kan orsaka korrossionsangrepp på den känsliga elektroniken i servrarna.

– Som vi bedömer det nu så är det ingen fara så länge vi kan hålla nere luftfuktigheten i serverhallen. Jag kommer sova lugnt i natt, intygar Lars Arvidsson.

Fotnot:
Provanalyserna som gjordes på torsdagskvällen visar på fullt normala värden. Inga korrossiva saltsyreutfällningar har uppmätts. Det meddelade ADB-kontoret på fredagsmorgonen.