En av Sveriges äldsta IT-verksamheter firar 50 år på torsdagen. Göteborgs Stads ADB-kontor har överlevt i ett halvt sekel, en anmärknings- värd prestation i den konkurrensutsatta datavärlden.

Samtidigt som ADB-kontoret fyller 50, står det under omprövning och frågan är hur länge det finns kvar i samma form och storlek.

Kontoret har redan bantats i ett par omgångar och i våras tog kommunstyrelsen beslut om hårdare central styrning av stadens IT-verksamhet.

Första datorn köptes 1963

Exakt vad som ska hända är ännu oklart, men det kan leda till att de idag 270 anställda på ADB-kontoret blir klart färre, kanske bara 110 personer.

5118.jpg
– Visst är det tråkigt, men allt kan inte stå still och vara precis som förr. Man får bara hoppas att nästa 50 år av datorstöd i Göteborgs Stad blir bra de också, säger Klas Eriksson, som1964 anställdes på dåvarande Servicekontoret, efterföljaren till Statistiska byråns hålkortsavdelning, som startade 1955.

– Göteborgs Stad köpte sin första dator 1963. Det var en IBM 1401, med en centralenhet, fyra bandstationer, en hålkortsläsare och skrivare. Och så 40 damer som stansade hålkort, berättar han.

”En jättestor räknemaskin”

– Centralenheten var stor som två kylskåp, men internminnet inte större än 12.000 tecken, ungefär vad som ryms på några A 4 sidor. Men i de 12.000 tecknen skulle hela programmet få plats för att styra centralenheten och de fyra bandstationerna, så det gällde att spara på tecknen för att få plats, skrattar Klas Eriksson.

IBM-maskinen användes till bokföring, statistik samt debitering av el och hyror.

– Så mycket mer kunde man inte göra med den, det var en jättestor räknemaskin.

2ABE.jpgKlas Eriksson började som hålkortsoperatör, blev programmerare och sedan ansvarig för bland annat system i drift och uppföljning.

När den första datalagen kom 1975, fick han gå igenom lagen med stadens jurister och kunde sedan hjälpa förvaltningarna, bland annat sjukvården, att söka tillstånd för alla personregister.

Hittat på nya lösningar

Förra året gick Klas Eriksson i pension, efter 40 år på ADB-kontoret.

– Jag har haft 15-16 olika befattningar och fått jobba med hela stadens verksamhet, från brandkår och spårvagnar till bibliotek och socialtjänst, det har känts väldigt givande och nyttigt. Och vi har känt oss som entreprenörer, eftersom vi fått hitta på nya lösningar hela tiden.

När han började på ADB-kontoret fanns det nästan inga dataprogram att köpa.

– Det var inte förrän vi hade slöjdat ihop nåt program, som vi hade nåt att köra i datorn. Idag kan man köpa hur många program som helst i en databutik eller ladda ner från Internet.

50-årsjubileet firas på torsdagskvällen med middag på restaurang Reveljen på Nya Varvet.