Biskopsgården satsar. Stadsdelsförvaltningen Västra Hisingen gör i år en extra satsning på att ge barn och ungdomar ett meningsfullt påsklov. Dessutom gör stadsdelens nya husbil sin premiärtur.

Under sportlovet var det oroligt runt Länsmanstorget och de boende upplevde otrygghet. Inför påsklovet strävar Västra Hisingen nu efter att ge barnen en aktiv fritid och att alla invånare ska kunna känna sig trygga i sitt område.

– Vi satsar brett och öppnar fritidsgårdar, skolor och andra lokaler och erbjuder aktiviteter för olika åldrar som är bemannade med vuxna. Tidigare har fritidsledarna till exempel anordnat läger på lovet. I år är det läger men även öppen fritidsgård med många aktiviteter. Vi utnyttjar våra resurser till max, säger Anna Lindeborg, trygghetssamordnare Västra Hisingen.

Bemannad med fältassistenter
Under påsklovet gör även stadsdelens nya husbil sin första tur. Den kommer att finnas vid Länsmanstorget med möjlighet att flytta till andra platser. Husbilen är bemannad med fältassistenter och det bjuds på dricka, kaffe och bullar.

– Husbilen är helt nyinköpt och kommer att testas nu på påsklovet. Framöver är tanken att den ska kunna stanna på olika platser i stadsdelen och ge möjlighet till dialog med invånarna och fungera som en samlingsplats för både barn och vuxna. Den ska också ge möjlighet till en närmare medborgarservice, säger Anna Lindeborg.

Sedan oroligheterna under sportlovet har stadsdelen jobbat med att mobilisera engagerade privatpersoner.

– Det är mestadels föräldrar som bor i området och är måna om att det ska vara tryggt och lugnt. Vi har skapat en grupp som går att kontakta vid behov och som vi hoppas ska engagera sig i till exempel nattvandrarföreningar framöver.

Hip hop-festival på påskafton
Några av aktiviteterna i Biskopsgården under påsklovet är gratis bio, laserdome och en hip hop-festival på Vårvindens fritidsgård på påskafton. På Biskop Calling, som festivalen heter, blir det bland annat dans, poesi och uppträdanden av både lokala och andra inbjudna artister.

Föreningar, bostadsbolag och andra aktörer i området gör satsningen på aktiviteterna i stadsdelen möjlig. Samtliga aktiviteter finns i Göteborgs Stads kalendarium.