Tips om meningsfull sysselsättning. Att komma ut och träffa folk och hitta något meningsfullt att göra kan vara avgörande för den som mår psykiskt dåligt. I Göteborg finns mängder av alternativ, men det kan vara svårt att hitta rätt. Nu finns allt samlat på aktivitetskatalogen.se.
Socialtjänsten i Göteborg har kontakt med cirka 5 000 personer med psykisk ohälsa, och troligen är det verkliga antalet ännu högre. Av dem som socialtjänsten känner till saknar många en organiserad meningsfull sysselsättning. Detta trots att det finns en mängd verksamheter och aktiviteter runt om i staden – hos bland annat arbetskooperativ, kommunala aktivitetshus, frivilligcentraler och studieförbund.
Att många olika organisationer erbjuder aktiviteter ger en stor bredd. Men det gör också att det kan vara svårt att få överblick och hitta rätt. Inte minst om man mår dåligt och saknar energi för att leta. Därför har social resursförvaltning samlat allt på samma ställe på aktivitetskatalogen.se.
– Syftet är att det ska vara smidigt att hitta. Både för personer själva, men även för dem som arbetar med personer med psykisk ohälsa, så att de snabbt och lätt kan hänvisa vidare, säger Lisa Sundberg, som administrerar katalogen.
Biljard och bilvård, meditation och matlagning
Katalogen är sökbar på flera sätt. Det går att hitta aktiviteter utifrån typ av anordnare, stadsdel och intresse.
– Om man till exempel är sugen på att måla, då ska det vara lätt att hitta var och när man kan göra det, säger Lisa Sundberg.
I katalogen listas allt från lite mer långsiktiga aktiviteter som arbetsträning och praktikplatser, till mötesplatser där det går att titta in på en kravlös kopp kaffe.
– Många av aktiviteterna är frivilliga. De handlar inte om att man måste gå dit för att få pengar och man kan ofta vara anonym.
Merparten av aktiviteterna som listas är på dagtid, och de flesta är gratis.
– Om man är sjukskriven eller lever på försörjningsstöd har man det ofta inte så gott ställt, så det är sådant vi har satsat mest på, säger Lisa Sundberg.
Aktivitetskatalogen har egentligen funnits i ett par år, men social resursförvaltning har medvetet väntat med att marknadsföra den brett, bland annat på grund av att man planerade att samtidigt lansera en app. Eftersom appen blivit försenad satsar man nu på att gå ut med information om katalogen. Bland annat görs utskick till personal på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, psykiatrimottagningar och socialkontor.
Hjälp att ta de första stegen
Förhoppningen är att katalogen ska bli välanvänd och hjälpa människor att finna det som passar dem. Att hitta en hobby som man trivs med kan för många vara ett första steg på väg mot att bli redo för arbetsträning och därmed närma sig arbetsmarknaden, enligt Lisa Sundberg.
– Och om inte annat kan aktiviteterna vara en ljusglimt i vardagen. Något som gör att man kommer utanför dörren och träffar andra människor. Det kan förhoppningsvis förändra någons liv.