Utställning och underhållning. Inför EU:s äldreår 2012 bestämde sig Senior Göteborg för att samla in tankar om vad stadens äldre uppfattar som viktigast i livet. Nu presenteras boken ”Man har ju alla åldrar i sig” tillsammans med en fotoutställning från årets många aktiviteter.

Vad är ett aktivt åldrande, och vad är egentligen viktigast livet för göteborgarna med längst livserfarenhet?

Handskrivna bidrag och många bilder
– Vi har aldrig ställt frågan på det här sättet förut. Men tack vare stort engagemang, från både personal och äldre, har vi nu fått en massa intressanta svar som stöder oss i det fortsatta arbetet, säger Kerstin Karlsson som är chef för Senior Göteborg.

Totalt placerades ett femtiotal skrivböcker ut på olika håll i staden. På stadsdelarnas träffpunkter, pensionärsorganisationer och föreningar samt vid olika kulturevenemang. I böckerna har den som haft lust kunnat bidra med tankar och synpunkter om hur det är att åldras.

Sedan böckerna samlats in har projektledaren Nelida Becerra, i samarbete med studenter från Kulturverkstan, sammanställt svaren. I boken de skrivna bidragen tillsammans med ett generöst bildmaterial från årets många aktiviteter.

På tisdagen avslutas äldreåret med att boken och en tillhörande utställning presenteras i Nordstan. Från klockan 12.30 fram till 17.00 bjuds vid sidan av information om projektet också musikalisk underhållning.

Del av stadens förbättringsarbete
– Vi har låtit samla materialet till ett kit som varje stadsdel nu får tillgång till. Förutom boken och fotoutställningen ingår en dvd med en film från arrangemanget ”Dansa mera”, säger Kerstin Karlsson som redan nu är klar över att de 320 svaren kommer att utgöra en viktig del av Senior Göteborgs förbättringsarbete.

Rita Gustafson var en av de 320 äldre personer som tog sig tid att förmedla sina tankar i en skrivbok.

– Jag skrev att det är viktigt att man känner sig behövd och att man bryr sig om varandra. Jag hade en väldigt vis mormor som alltid sa: ”Du ska inte bry dig om andra – du ska bry dig om andra”, och det har jag också försökt att leva efter, säger Rita Gustafson som fyllt 77 år och bott på Hisingen ända sedan hon var en liten flicka.

”Squaredans är bra för både kroppen och knoppen”
– Men jag har också på nära håll sett hur vänner tappat livslusten sedan de mist en anhörig.

Är du en aktiv person, Rita?

– Jag dansar squaredans sedan 20 år. Det är bra för både kroppen och knoppen. Och så tycker jag om att handarbeta, säger Rita som på tisdagen finns med vid festligheterna i Nordstan.