Två kvinnor från olika kulturer möts genom ett olycksfall och blir goda vänner. Så börjar en film som ska spelas in i Göteborg i vår. Syftet är att informera äldre invandrare om olycksrisker men också att öka tolerans och förståelse mellan olika grupper. Nu söker filmteamet skådespelare inför inspelningen.

Lördag 27 mars hålls audition. Men det är inte unga Idol-aspiranter man är på jakt efter.

Inga talade repliker

– Vi söker främst äldre personer med invandrarbakgrund, men även andra eftersom det blir ett tiotal roller och ett antal statister, säger dokumentärfilmaren och skådespelerskan Nasrin Pakkho, som skriver manus.

Hon ska också sköta regi, kamera och ljus och senare klippa filmen som blir 10-15 minuter lång. Det ovanliga är att det blir en stumfilm. Inga talade repliker från skådespelare och ingen speakerröst.

– Kanske några informativa skyltar om det behövs, precis som i de gamla stumfilmerna. Språket kan ibland vara ett hinder, ibland leda till missförstånd. Här vill jag göra en tydlig, visuell film som alla kan förstå, oavsett språk, berättar Nasrin Pakkho.

Många invandrade äldre lever isolerat

– Huvudrollerna är två härliga kvinnor från olika länder. Jag vill lyfta fram deras olikheter, men också att de kan mötas i olikheterna, att de ger och tar av varandra. Det blir min utmaning, fortsätter hon.

Bakgrunden är att många äldre göteborgare från andra kulturer lever ganska isolerat och är dåligt informerade om till exempel olycksrisker i hemmet eller vart man vänder sig vid olika tillbud.

– Vi har träffat många invandrargrupper och brukar fråga om de vet vart de ska ringa vid en olycka. Man tror ju att alla vet att det är 112 som gäller, men många i de här grupperna vet faktiskt inte det, säger Nélida Becerra på Tryggare och mänskligare Göteborg.

Klar för visning till hösten

Dessutom får Göteborg allt fler äldre invandrare. Många som kom från Iran, Irak och Latinamerika i början av 80-talet var i medelåldern och blir nu pensionärer. Många i den här gruppen förlorar sitt språk när de blir gamla. En del har följt efter sina barn hit och har aldrig läst SFI, andra är analfabeter.

Filmen är tänkt att visas för pensionärs- och invandrarorganisationer, inom äldreomsorgen och för alla som arbetar med äldre invandrare inom till exempel Västra Götalandsregionen.
Den ska vara klar för visning i augusti/september.

”Ska ha en glad själ i sig”

Nasrin Pakkho hoppas att filmen inte bara visas i Göteborg, utan sprids vidare ut i landet.

– Jag vill att den används så mycket som möjligt. Den ska ha en glad själ i sig, så att folk vill se den om igen, inte bara en gång, säger Nasrin Pakkho.

Filmen har en budget på 465.000 kronor och bekostas av bland annat Tryggare och mänskligare Göteborg, idrotts- och föreningsförvaltningen, Senior Göteborg, ABF, Arbetsförmedlingen kultur samt Västra Götlandsregionens folkhälsokommitté. Projektägare är SIOS Göteborg (samarbetsorgan för etniska organisationer i Västra Götaland).

Fotnot:
Audition hålls i kommunhuset Traktören på Köpmansgatan 20, på lördag 27 mars mellan kl. 10-16. För mer information kontakta Nélida Becerra tel 368 05 21 eller Lena Salo tel 368 21 50.