Äldrelotsen och Matprojektet är två av fyra återstående finalister i kampen om Götapriset. Satsningarna på snabb hjälp åt äldre och gastronomisk mat åt skolbarn är enligt juryn ovanligt goda exempel på kvalitet och förnyelse i offentlig verksamhet.

– Otroligt smickrande! Framförallt för projektet, men även för mig själv. Man skulle skriva en uppsats på 15 sidor om verksamheten, och jag brukar ju inte direkt skriva några uppsatser. Men är man bara tillräckligt uppslukad av något så kan man tydligen, säger CeGe Ullaeus, som uppenbarligen övertygade juryn om att Äldrelotsen är ett ovanligt spännande projekt.

Belöningen kan bli 100.000 kronor på Kvalitetsmässan i november. 230 projekt från hela landet anmäldes till den prestigefyllda utmärkelsen för bästa förnyare av offentligt finansierad service. 61 av dem nominerades i en andra omgång och nu återstår alltså bara fyra projekt, varav två kommer från Göteborg.

Ett samtal räcker

Äldrelotsen hjälper personer över 75 år i stadsdelarna Centrum, Linnéstaden och Majorna att få den hjälp de behöver. Ett telefonsamtal till Äldrelotsen ska räcka, sedan ska man bli kontaktad av rätt instans och person inom ett dygn.

– Idén är hämtad från England och har testats lite grand i Mälardalen tidigare, men vi är först i landet med det här arbetssättet i stor skala. Hittills har vi tagit emot 2.000 samtal, 40 procent handlar om sjukvårdsfrågor, 30 procent om hemtjänsten och 30 procent vill bara ha råd och stöd, någon att tala med. Behovet finns, säger CeGe Ullaeus.

”Äcklig mat blir god!”

Karin Pettersson upptäckte också ett behov, när hon som ekonom på stadsdelsförvaltningen i Torslanda såg fakturorna från matleveranser till skolköken.

– Det var så mycket hel- och halvfabrikat, och eftersom jag är nördigt intresserad av mat tänkte jag att det måste gå att ändra på, säger Karin Pettersson.

Och det har hon gjort. Skolorna har prisats av bland andra Västra Gastronomiska Akademin för den goda skolmaten, och häromdagen kom ytterligare ett, mer konkret bevis på projektets framgång.

– En skola serverade stekt fisk med kall sås, när en elev kom fram till kocken och sa ”Ni lagar faktiskt äcklig mat så att den blir jättegod!”, säger Karin Pettersson.

Gastronomisk ambition

Till stor del handlar Matprojektet om att höja yrkesstoltheten hos personalen. I Torslandas skolor och förskolor finns inga bambatanter med tråkiga nätkepsar. Men där finns restaurangkockar med engagemang.

– Att ha en gastronomisk ambition handlar inte om att vi står och ringlar såser på elevernas tallrikar, utan om hur man förädlar bra råvaror. Och ja, det är till samma kostnad som förr, men det är tråkigt att just priset är det första folk frågar om när det handlar om skolmat, inte om den är god, säger Karin Pettersson.

Ett annat pris är i så fall mer intressant. På Kvalitetsmässan den 8-10 november avgörs det vilka som vinner GötaPriset och därmed 100.000 kronor.