Blir högst i Norden. ”Polstjärnan” heter det vinnande förslaget i arkitekttävlingen om vem som får rita Nordens högsta hus som ska byggas på Lindholmen i Göteborg. Vinnarna är amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill som också ligger bakom världens hösta byggnad, 826 meter höga Burj Khalifa i Dubai.

Göteborgs nya skrapa blir ungefär 230 meter hög och ska stå klar 2019.

Polstjärnan är ”ett identitetsskapande förslag som tar ett smart helhetsgrepp om både skyskrapa och stadsmiljö. Förslaget integrerar närmiljön till en helhet som ger möjlighet till en levande stadsmiljö. Skyskrapans tydliga identitet ger karaktär och vitalitet till Lindholmen och blir Göteborgs nya landmärke och stolthet.” skriver juryn bland annat i sin motivering.

Området runt den nya skyskrapan på Lindholmen ska bebyggas med kontor och bostäder som är tänkta att vara färdiga till 400-årsjubileet 2021.

Skidmore, Owings & Merrill är specialiserade på stora kontorshus med glasfasader. Byrån grundades i Chicago 1936 och har ritat sex av världens 15 högsta byggnader, bland annat 344 meter höga Hancock Building i Chicago, 442 meter höga Sears Tower i Chicago och inte minst världens just nu högsta byggnad – Burj Khalifa i Dubai.

2C42.jpg
Illustration: Skidmore, Owings & Merrill