Att medvetet satsa på genuspedagogik lönar sig. På flera sätt. Det vet man i Amhult i Torslanda. På onsdagen fick nämligen Amhultsgårdens förskola och skola motta Utmärkelsen Kvalitet Göteborgs Stad 2007.

– Det här känns verkligen som en uppmuntran för oss. Nu blir det extra roligt att fortsätta det kvalitetsarbete vi har inlett, säger rektor Lena Johansson.

”En förebild”

Hon fick på scenen på Svenska mässan inför 700 applåderande chefer från Göteborgs Stad ta emot diplom och blommor från kommunalrådet Endrick Schubert.

Att Torslanda ligger långt fram bland stadsdelsförvaltningarna i Göteborg när det gäller jämställdhet börjar bli känt. Utmärkelsen Kvalitet Göteborgs Stad 2007, som delades ut i samband med kommunens ledardag på Kvalitetsmässan, förstärker ytterligare den bilden.

I motiveringen nämns bland annat att Amhultsgården är en förebild. Dels på grund av den genuspedagogik som tillämpas, och dels för metoden där barnen delas in i flexibla grupperingar.

Domarkommittén uppmärksammade också att ledarskapet på skolan och förskolan präglas av aktivt deltagande och närhet, vilket skapar en stor arbetsglädje.

”Motståndet störst i början”

Liksom att man med en hög ambitionsnivå, kreativitet, nytänkande, entusiasm och delaktighet hela tiden strävar efter att skapa en så bra omsorg och utbildning som möjligt för barnen.
Men arbetet har inte varit lätt och roligt hela vägen.

– Motståndet var störst i början, så är det nog ofta med kvalitetsarbete. Men när man tagit sig igenom den första jobbiga fasen är det jätteintressant, lärorikt och nyttigt, säger Lena Johansson.

En viktig hjälp på vägen var den examinator som hjälpte gruppen med förståelse och att få struktur på arbetet. Utan den hjälpen är det tveksamt om det hela hade blivit genomfört.

Lena Johanssons tips till en enhet eller organisation som vill anta utmaningen och delta i nästa års tävling är att lägga tid på att fundera ut några smarta mål.

Skapar bra vi-känsla

– Sedan handlar det om att jobba, genomföra och utvärdera. Och en sådan här process skapar samtidigt en väldigt bra vi-känsla, säger hon.

Efter utmärkelsen ser förskolläraren Ann Lindquist ser fram emot fortsättningen:

– Det är nu det egentliga arbetet börjar. Nu ska vi genomföra förbättringsarbetet, ut och prata med föräldrar och en hel del annat, säger hon.

Kvalitetspris har delats ut i Göteborgs Stad i nio år, men formen har förändrats något. Utmärkelsen Kvalitet Göteborgs Stad delades i år ut för tredje gången.