Öppet hus 1 september. Klippankooperativen är fyra olika verksamheter som drivs av personer som drabbats av hjärnskador men fortfarande har lust och kraft att arbeta.  I år fyller kooperativen hundra år tillsammans och de firar med att bjuda in allmänheten att ta del av verksamheterna på öppet hus den 1 september.

Foto: Elisabeth Orrö

Arbetskooperativen i Klippan startade för att möta ett behov hos en grupp som ofta faller mellan stolarna.

− Klippankooperativen vänder sig till människor som drabbats av en hjärnskada och som inte är redo för arbetlivet men inte heller så svårt skadade att de har rätt till daglig verksamhet, säger Elisabeth Orrö, enhetschef på förvaltningen för funktionsstöd.

Kooperativen består av hunddagis, bageri, produktion av hantverkspapper, keramikverkstad och en egen butik. De bedrivs i föreningsform och medlemmarna står för allt arbete själva − från tillverkning till bokföring.

− Arbetet ger kooperatörerna en meningsfull sysselsättning och ett socialt sammanhang där alla förstår om man behöver vila en stund eller ta en paus.

Prövar på att arbeta

För att få en plats i något av kooperativen ska man vara i arbetsför ålder och ha en förvärvad hjärnskada.

− Det finns dem som drabbats av till exempel stroke eller varit med om en trafikolycka. När du fått en hjärnskada är det svårt att veta hur mycket eller vad du klarar av att göra och arbetet på kooperativen ger en möjlighet att testa din arbetsförmåga.

Verksamhetens målsättning är inte att gå med vinst men ska betala sig själv. Lokalerna och handledarna, som finns på plats för att stötta, betalas av Göteborgs Stad.

Elisabeth Orrö berättar att Klippankooperativens verksamheter är omtyckta.

− Jag vet att till exempel bageriet har många stammisar och keramikverkstaden samarbetar med en butik i Haga som säljer deras tvålkoppar.

Vill nå dem som möter hjärnskadade

I år är det 30 år sedan hunddagiset startade, som var det första kooperativet. Samtidigt är det 25 år sedan keramikverkstaden och bageriet bildades och för 20 år sedan startade papperstillverkningen. De 100 gemensamma åren kommer att firas med Öppet hus den 1 september.

− Då är alla välkomna att besöka våra verksamheter, som finns på tre olika adresser i Klippan. Vi har speciellt bjudit in våra kunder, tidigare kooperatörer samt chefer och vårdpersonal på rehabmottagningar och som möter den här patientgruppen.

Inför jublet har förvaltningen för funktionsstöd genomfört intervjuer med tidigare kooperatörer som besökarna ska få ta del av.

− De visar att Klippankooperativen har betytt väldigt mycket för mång människor under en lång tid, säger Elisabeth Örrö.

Citat:

”Tiden på Klippankooperativet var perfekt för mig för att börja träna på att hitta sätt att fungera både socialt och professionellt. Det var tiden då jag tog det första avgörande klivet från vården tillbaka till det riktiga livet. Jag fick ett sammanhang att öva på detta ihop med andra som hade liknade erfarenheter.”
Magnus, som fick en hjärnskada efter att ha drabbats av TBE.