Nu vet Hannah Östergren vad hon ska göra under fyra veckor i sommar – sortera och prismärka böcker åt Myrorna. "Det låter jättebra och jag är verkligen superglad", säger hon. Hannahs namn var bland de tio första som drogs i utlottningen på torsdagsförmiddagen.

Det är tradition sedan elva år att kommunen lottar ut årets sommarjobb som fördelas lika mellan könen. De tio först dragna namnen fick sig omedelbart en arbetsplats tilldelad.


Här är hela listan på de 1.275 som fått jobb
»»

7.000 fick erbjudandet

Inom två veckor får de lyckliga vinnarna besked per brev om var de har fått jobb, efter att tjänstemännen matchat dem med de arbetsplatser som anmält intresse att ta emot sommarjobbare.

– I mitt fall var det mamma som jobbar på kommunen som tipsade mig om att man kunde söka. Sedan fick jag även information hem om jobben, säger Hannah Östergren som går första året på International Baccalaureate på Hvitfeldska gymnasiet.

Totalt har cirka 7.000 elever som går första året på gymnasiet i Göteborg fått erbjudande om feriejobb. Dessutom har de som går andra året på vissa utbildningar som till exempel barn- och fritidsprogrammet också kunnat söka.

Färre sökte i år

Totalt 2.200 sökande är något färre än förra året. Claes Henriksson, planeringschef på Stadskansliet hade trott på fler sökande.

– Vi har haft 2.800 som mest och i fjol var det 2.400 så jag är lite förvånad att det var något färre sökande i år, säger han.

Den goda konjunkturen kan vara en förklaring till att färre sökt.

Även ideella föreningar

Det är inte bara kommunala verksamheter som kan bli ungdomarnas feriearbetsplats utan även ideella organisationer kan stå för jobbet. Flera idrottsföreningar, Emmaus och Myrorna finns därför med bland dem som tar emot ungdomar.

– Vi har varit väldigt noga med att det krävs ett stort ansvar från dem som tar emot ungdomarna. Det räcker inte med att bara titta till dem någon gång per dag, då säger vi blankt nej, Claes Henriksson.

Lönen för ungdomarna är 58 kronor per timme för dem som går i ettan på gymnasiet och 72,5 för de som går i tvåan på till exempel Barn- och Fritidsprogrammet.

Göteborgs Stad tar i år hela kostnaden på 13,5 miljoner kronor då staten inte skjuter till några pengar till kommunala sommarjobb.

Men det finns en politisk vilja från samtliga partier i Göteborg att fortsätta ordna jobben. Dels för att hjälpa till att ge ungdomar vettigt sysselsättning under några veckor på sommaren, dels för att staden kan visa upp en den mångfald som finns bland förvaltningar och bolag.

D52_2.jpg

Kommunalrådet Endrick Schubert (s) drog de första tio vinnarna.

De tio först dragna namnen
• Amanda Malm, ekonomibiträde på Kärrahus
• Isabella Lindelöw, häst- och stallvård på Clarebergs ridklubb
• Pierre Möhrpahl, bisittare på lastbil på Göteborgs kyrkliga stadsmission
• Vincent Wedebrand, vårdbiträde på Krokslätts äldreboende
• Sarkhaben Wahedladen, trädgårdsarbetare på Bostadsbolaget
• Andreas Kullberg, städning och målning på Grefab i Björlanda kile
• Hannah Östergren, Sortering av böcker på Myrorna
• Angelica Haraldsson, vårdbiträde på Solängens äldreboende
• Thomas Holmgren, vårdbiträde i Biskopsgården
• Emelie Svensson, receptionsarbete/städning på KFUM