Får ny belysning. Strax före klockan 15 på torsdagseftermiddagen tog årets julgran traditionsenligt plats på Gustaf Adolf torg. ”Jag har nog aldrig haft så hög puls som när vi fällde granen över bilen ute i Bollebygdsskogen”, sa lastbilsföraren Fredrik Johansson från Gråbo.

– Den gamla belysningen var 15 år gammal och slocknade flera gånger under förra julen, förklarar Rakel Berglund, parkförvaltare på park- och naturförvaltningen.

6BAA.jpg
Granens nya belysning utgörs av 18 000 Led-lampor, i 150 slingor med 120 lampor i varje. Eller möjligen tvärtom.

Illusion av snö
– Ett mindre antal av lamporna blinkar och skapar en illusion av en gnistrande gran. Eftersom vi inte kan vara säkra på att få någon snö som gnistrar kan vi i alla fall lita på att vår gran gör det, säger Rakel Berglund.

I år är andra året som hon är ansvarig för den traditionstyngda julgranen, vilket ger den interna hederstiteln ”grangeneral”. Hon var förstås på plats på tisdagen när den stora trailern med tre varningsbilar som eskort rullade in på Gustaf Adolfs torg.

62AC_2.jpgOch då var det ont om gnistrande snö. I stället föll ett kallt, ihärdigt regn över ett tiotal personer från park- och naturförvaltningen och entreprenören HTE Garden AB som jobbade och ungefär lika många som bara tittade på; ett litet pressuppbåd, en handfull intresserade göteborgare och två holländska turister.

Krävdes extra kran
Årets gran är 21 meter hög – inget rekord, de har varit 24 meter – men ovanligt vid till omfånget. Faktiskt så vid att granen med nöd och näppe kunde passera in på Gustaf Adolfs torg i hörnet nere vid kanalen, utan att tufsa till ljusgranarna som står där.

Ovanligt tung är den också, skulle det visa sig. Det första försöket att lyfta jättegranen från trailern gick inte alls, istället hördes ett oroväckande knak och brak. Så det blev till att kalla in en större lyftkran och då gick det hela bättre.

Tänds på fredag
Efter lite putsande med motorsåg längst ner, kunde den enorma rödgranen sänkas ner i julgranshålet på torget och sakta rätas upp.

– Nu ser det bra ut! Och på fredag eftermiddag, 27 november, tänds ljusen i granen, sa Rakel Berglund och cyklade tillbaka till kontoret.

Granens ljus kommer att vara tända till Tjugondedag Knut.

Årets julgran har vuxit upp i Töllsjö och har – som brukligt är – skänkts till kommunen, som alltså bara behöver bekosta transporten till Gustaf Adolfs torg.