Jan Andersson och Göran Brunberg på Upphandlingsbolaget har utsetts till Årets inköpare 2008 av Sveriges Offentliga Inköpare (SOI). Det är första gången som en inköpare från Göteborg får utmärkelsen.

– Det är en kul uppmuntran, säger Jan Andersson om priset som förutom äran och ett diplom även innehöll en check på 5.000 kronor.

Omvänd auktion om telefonin

Han tror att den viktigaste anledningen till att de fick priset var den uppmärksammade upphandlingen av telefoni i Göteborg för ett par år sedan. Den gjordes som en omvänd auktion där leverantörerna fick lägga lägsta bud. Resultatet sparar Göteborgs stad 60 miljoner kronor per år.

– Det var många ”förstå–sig–påare” som sa att det inte fanns lagutrymme för att göra en sådan upphandling, men vi tyckte det var dumt att utgå från det. Det handlar mer om att det inte finns någon tradition av att arbeta med omvända auktioner, säger Jan Andersson.

”Skatteverket våra idoler”

Juryn fokuserade i sin motivering på nytänkande och djärvhet: ”Jan Andersson och Göran Brunberg har utvecklat och genomfört innovativa upphandlingar under ett antal år. De har nyttjat ny teknik i stora upphandlingar och alltid haft fokus på den goda affären.”

På Upphandlingsbolaget fortsätter man att utveckla upphandlinsarbetet genom att utveckla elektroniska tjänster.

– I det här fallet är faktiskt Skatteverket våra idoler. Många leverantörer klagar, med viss rätt, på att det är komplicerat och krångligt att göra en upphandling. Därför har vi velat förenkla och göra det möjligt att göra detta över nätet, ungefär som en självdeklaration, säger han.