Utbyte av erfarenheter. I höstas åkte arkitektstudenterna Wenhui Bi och Kongshen Xia från Shanghai till Göteborg för ett utbytesår på Chalmers. De ser det som ett sätt att lära sig mer om Sverige och Europa, och inte minst svensk arkitektur. ”Nordisk design är superkänd och populär i Kina”, säger Wenhui Bi.

Som arkitektur- och designintresserade hade de båda koll på Sverige och Norden redan innan de kom hit. För Kongshen Xia var den svenske arkitekten Gunnar Asplund, som bland annat ritat rådhustillbyggnaden på Gustav Adolfs torg i Göteborg, en viktig orsak till att han valde att göra ett utbytesår här.

– Mitt examensprojekt handlar om begravningsplatser. Eftersom jag visste att det finns en väldigt känd kyrkogård i Stockholm, Skogskyrkogården av Gunnar Asplund, ville jag gärna komma hit till Sverige för att lära mig mer, säger han.

”Fullt av hipsterkultur”
Wenhui Bis beslut påverkades av att hon tyckte att Sverige verkade vara tryggt, jämfört med andra länder i Europa. Efter nästan ett läsår i Göteborg uppskattar hon också stadens kultur och unga folkliv.

– Staden är full av hipsterkultur. Det finns mycket hipsterkläder och hipsterevents året runt. Jag tycker det är bra och för mig är det nytt. Jag älskar det så mycket, säger hon.

Finns det inte i Shanghai?
– Jag har inte sett det så mycket i Shanghai. Jag tror det finns, men inte lika dominant som här.

Kongshen Xia tycker att göteborgarna är trevliga.

– Folk här är väldigt vänliga. Till exempel: när jag ska gå över gatan, så stannar bilarna. Så är det inte i många kinesiska städer.

Får dubbla examina
Eftersom de går ett så kallat dubbelt masterprogram kommer de efter sina studier få två examina – ett från sitt universitet i Shanghai, Tongji, och ett från Chalmers. Samarbetet mellan Chalmers och Tongji är ett av de många utbyten mellan Göteborg och Shanghai som underlättas av att de båda städerna sedan 31 år tillbaka har ett så kallat partnerstadsavtal.

Kongshen Xia och Wenhui Bi tycker det är stor skillnad på universitetsundervisningen i Sverige och Kina. Och de trivs på Chalmers.

”Fantastisk möjlighet”
– Undervisningen är väldigt annorlunda. Här får vi välja våra ämnen själva utifrån vad vid är intresserade av. Hemma så får vi en uppgift av läraren. Att komma hit har också varit en fantastisk möjlighet att få lära känna er kultur, ert sätt att leva och få möjlighet att se Europa, säger Kongshen Xia.

Om ungefär en månad är deras år på Chalmers slut, och de återvänder då till Shanghai och sitt hemuniversitet Tongji. Men de kommer gärna tillbaka till Göteborg.

– Ja. Vem vet, kanske kommer jag tillbaka till Chalmers som doktorand, säger Wenhui Bi.