Sjätteklassare från Trollängsskolan i Askim fick under den pågående Kvalitetsmässan chansen att ställa frågor om jämställdhet till Gudrun Schyman som var en av talarna på Svenska mässan på onsdagen.

– Varför blir det mer pengar till ishockey än till ridning, undrade Dalie Bäfverfeldt på Trollängsskolan.

– Varför har kvinnor lägre lön än män, ville Josephine Hansson veta.

”Könsmakt i klassrummet”

Gudrun Schyman fick en lång rad frågor kring temat ”Könsmakt i klassrummet”. Varför får fotbollsproffs högre lön än de som arbetar på sjukhus, varför kommer ambulansen snabbare till en man än en kvinna, varför har tjejer rosa kläder med blommor och killar svarta kläder med eldslågor på, var några andra frågor.
7546.jpg

Gudrun Schyman förklarade för eleverna att mannen fortfarande är norm i samhället och är den som anses viktigast. Hon uppmanade eleverna att fortsätta diskussionerna i skolan.

– Ni har kunskapen att det är så här. Nu kan ni istället prata om varför det är så och vad som går att göra åt det, sa Gudrun Schyman.

Utfrågningen var en del i det öppna forum på arrangörstorget som pågår under Kvalitetsmässan som är Nordens största konferens och fackmässa om verksamhetsutveckling inom den offentliga sektorn.

Finansministrar frågas ut

Under torsdagen kommer skolbarn från Göteborg också att få möjlighet att prata pengar med finansminister Pär Nuder och de två före detta finansministrarna Erik Åsbrikn och Kjell-Olof Feldt.

Tidigare under mässan har bland annat förskolebarn frågat ut förskoleminister Lena Hallengren, justitieminister Thomas Bodström har talat om polisen, systembolagets vd Anitra Steen har berättat hur det är att leda när det blåser motvind och gymnasieungdomar har frågat ut skolminister Ibrahim Baylan.

Den tre dagar långa Kvalitetsmässan som arrangeras av Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen avslutas på torsdag.