”Mat i Åttan” kallas en matlagningstävling, med final på Nya Dagens Hushåll. Avsikten är att öka ungdomars intresse och kunskaper kring matlagning och näringslära.

Under hösten och vintern har åttondeklassare i inbjudna skolor i Hjällbo, Bergsjön och på Hisingen tävlat i att laga god och näringsrik mat, som ett led i ämnet hemkunskap. Det har varit delfinaler i stadsdelarna och på Nya Dagens Hushåll äger den stora finalen rum.

Utgår från tallriksmodellen

Fyra finalklara lag kämpar om förstapriset: ett kontantpris på 1.000 kronor och ett presentkort på 5.000 kronor.

Anders Arnell är samordnare för finalen på mässan:

– Utgångspunkten för tävlingen är tallriksmodellen – det som förr kallades kostcirkeln, förklarar han.

Tävlar på tid

– Det innebär att måltiden ska bestå av två femte delar kolhydrater (till exempel pasta, ris och potatis), två femtedelar grönsaker och en femtedel proteiner (till exampel kött, fisk, ägg). Sedan tävlar lagen på tid och med en begränsad budget.

Segraren utses av en jury, där ingår stjärnkocken Stefan Karlsson, matintresserade journalisten Siewert Öholm, Birgitta Rasmusson från ICA provkök och Krister Lindstrand från GöteborgsLokaler, som sponsrar tävlingen.