Backa stadsdelsförvaltning väljer att satsa på bibliotek, samhällsinformation och service till medborgarna. Måndagen 1 mars invigdes nya Informationscentrum på Selma Lagerlöfs Torg. Bland annat underhöll kulturskolans elever med flöjtspel och skådespelerskan Margareta Abrahamsson kåserade över det nya informationssamhälle vi lever i.

En kö av besökare trängdes för att komma in när Informationscentrum slog upp portarna för allmänheten. Många tittade nyfiket på när roboten TOR IN tog emot alla de böcker som lämnades tillbaka.

5806.jpgUnikt i Göteborg

– Informationscentrum har nu Göteborgs modernaste biblioteksteknik i form av roboten TOR IN som sköter återlämning och TOR IN som sköter utlån via självbetjäning. Det gör att personalen avlastas från många av de mer traditionella sysslorna i ett bibliotek, berättar Kent Turnefelt, verksamhetschef för Kultur/Fritid/Information och en av initiativtagarna till Informationscentrum.

Lokalerna i bottenplan på stadsdelshuset har byggts om för att skapa en levande mötesplats och samla bibliotek, information och samhällsvägledning på ett ställe, ett koncept som är det enda av sitt slag i Göteborg.

Budget- och skuldrådgivning

4DEA.jpgPersonalen i Informationscentrum består av bibliotekarier, biblioteksassistenter, informatörer och olika handläggare som medborgarna ofta är i kontakt med. De kommer att hjälpa till att hitta svaren på samhällsfrågor.

Till exempel: Hur ansöker jag till högskolan, var byggs nya bostäder, hur påverkar politiska beslut mig? Två köassistenter hjälper till med att hitta rätt bland alternativen inom barnomsorgen.

För den som vill söka föreningsbidrag eller starta en egen förening finns en föreningssamordnare. En budget- och skuldrådgivare hjälper människor som hamnat i ekonomiska svårigheter.

Öppna sammanträden

1ECC.jpgInformationscentrum har också ett stort utbud av samhällsinformation från olika organisationer och myndigheter, till exempel arbetsförmedlingen, polisen, försäkringskassan och skatteverket.

En särskild hörna för miljö- och hälsofrågor ska inspirera till en god hälsa. Ritningar och tidsplaner för aktuella byggplaner och program kommer att ställas ut och i diariet finns offentliga handlingar lätt tillgängliga.

Politikerna i Backa stadsdelsnämnd kommer också att hålla sina öppna sammanträden i Informationscentrum, samt sina politikerjourer där de lyssnar på medborgarnas åsikter.

Sagogrotta i källaren

På kvällar och helger ordnas författarbesök och barnteater, samt samhällsföreläsningar om allt från civil olydnad till vardagsjuridik.

Det finns även plats att läsa tidningar, studera, lyssna på musik eller dricka en kopp kaffe. Det har byggts en sagogrotta genom att borra ett hål ner till källaren.
Förhoppningsvis ska fantasin och läshungern stimuleras hos barnen när de myser bland kuddarna och lyssnar på sagoläsning.

6B70.jpg

Läshörnan på biblioteket i Backa.