Levande samtal om mänskliga rättigheter. Överlevare från Förintelsen och Gulag är några huvudpersoner när Demokratidagarna i Backa ordnas för första gången. Och så Rosa Parks, den svarta medborgarrörelsens hjältinna.

Ända sedan 2002 har lärare och niondeklassarna på Skälltorpsskolan ordnat demokratidagar, som ett led i arbetet med mänskliga rättigheter och demokrati.

I år växer arrangemanget från skolan, ut till allmänheten. På Selma Center blir det en öppen föreläsning på onsdag kväll i nästa vecka, på fritidsgården i Backa ordnas diskussioner och debatter med demokratitema på onsdag och torsdag. Och 31 mars öppnar en utställning på Backa bibliotek om Rosa Parks, allt under rubriken ”Demokratidagarna i Backa.”

Levande samtal
– Vi har inspirerats av Skälltorpsskolan och tyckte att en så bra sak bör få en större spridning, säger Maria Fridén, utvecklingsledare för demokratiutveckling på Norra Hisingens stadsdelsförvaltning.

Hon ser det som en angelägen uppgift för en stadsdelsförvaltning att inspirera till levande samtal och bra debatt i sådana frågor.

– Demokratiarbete är inget man jobbar med två temadagar och sen är det avklarat. Det är nåt som måste vinnas varje dag, inget vi kan ta för givet, säger Maria Fridén.

På Skälltorpskolan fortsätter man som tidigare år. I år ägnas två halvdagar åt demokrati och brott mot mänskligheten. Eleverna får lyssna till gripande berättelser av två överlevare; en från Förintelsen av judar under andra världskriget och en från Sovjetunions Gulag-läger.

Wallenberg-pristagare
Skolan får också besök av Emir Selimi, grundare och ordförande i Unga Romer och 2014 års mottagare av Raoul Wallenberg-priset.

– Han ska informera om romernas historia, kultur och situation idag. Vi tycker att han är intressant för allmänheten också, så han kommer och föreläser på Selma Center på onsdag kväll, säger Maria Fridén.

Samtidigt kommer Ulrika Falk, verksamhetsansvarig på Räddningsmissionen i Göteborg.

– Hon ska berätta om Räddningsmissionens arbete med fattiga EU-migranter, ett aktuellt ämne nu när många av dem syns tigga på gatorna.

– Vi tror att det är viktigt att se kopplingen bakåt i tiden för kunna förstå romernas situation idag, säger Maria Fridén.

Hon satt kvar
Rosa Parks var en svart sömmerska som vägrade resa sig för en vit man på en buss i staden Montgomery, Alabama i USA år 1955. Hon greps av polis och dömdes till böter. Men hennes ”nej” ledde till en bojkott av bussarna blev ett startskott för hela den amerikanska medborgarrättsrörelsen.

Mer än 40 år senare tilldelades Rosa Parks två av USA:s finaste utmärkelser, Frihetsmedaljen och kongressens guldmedalj.

I utställningen Tänk om vi kunde fråga Rosa Parks! får besökarna lära känna Rosa Parks och fundera på hur hennes civilkurage kan hjälpa oss att hantera orättvisor idag. Den utställningen visas till och med 29 april.