Arabella Harfoche, elev på Yrgo, har gjort affischen för Familjehems arrangemang.
90 barn väntar. På lördag 11 maj är det Barnens dag. Då passar familjehemsenheterna i Göteborgs Stad på att sprida information. För att symbolisera alla barn som väntar för att få en familj blir det en ballongmanifestation vid Domkyrkoplanen tillsammans med Brunnsbo musikklasser.
90 barn i Göteborg är i behov av ett familjehem just nu. Det är en ganska konstant siffra och flera gånger per år är familjehemsenheterna ute på olika evenemang i staden för att sprida information om att fler som vill engagera sig för barn och unga behövs.
Ett sätt att så ett frö
– Vi brukar få väldigt positiv respons och många bra möten med människor som vill engagera sig. Det är alltid några som anmäler sitt intresse direkt. Dessutom sår vi viktiga frön. Ibland kommer människor tillbaka flera år senare och säger att det inte passade då, men att livssituationen har ändrats, säger Marie-Louise Johansson, rekryteringsansvarig på Familjehem Göteborgs Stad.
Fyra studenter på Yrgo, som läser event och management, har planerat eventet på Domkyrkoplanen som ett skarpt projekt inom utbildningen. För att symbolisera alla de barn som väntar på ett familjehem kommer 90 ballonger att släppas iväg mot himlen.
– 90 barn – fyror och femmor från Brunnsbo musikklasser – kommer att sjunga och sedan släpper varje elev en ballong. Eftersom det är chokladbollens dag har vi också slagit in 90 chokladbollar i cellofan som vi ska dela ut till alla som anmäler sitt intresse för att bli familjehem. Vi hoppas att alla ska ta slut, säger Jessica Hardiman från Yrgo.
Ta in ett barn i sin vardag
Att vara familjehem innebär att ta in ett barn i sin vardag och engagera sig i skolgång, fritid och annat som hör föräldraskapet till. Det kan handla om att ta emot alltifrån nyfödda barn till en ungdom som går på gymnasiet.
– Det kan vara för en kortare stund eller för hela uppväxten. Målet i lagstiftningen är att om den biologiska förälderns förmåga att ta hand om barnet ändras ska barnet komma hem till sina eller sin förälder, säger Marie-Louise Johansson.
Ballongmanifestationen börjar klockan 13. De ballonger och snören som släpps upp i luften är nedbrytbara för att inte sprida plast i naturen.