Parad, sång och målning. På förskolans dag den 20 maj har många av Göteborgs förskolor firat på olika kreativa sätt. Förskolan Mildvädersgatan 3-7 firade med en parad till Vårväderstorget där barnen sjöng och målade, för att visa vad de kan och att de är aktiva medborgare i staden. Målningarna sitter nu på biblioteket för alla medborgare att ta del av.

Andra förskolor firade med andra utomhusaktiviteter.

På Korsklevens förskola har de firat ”barnens dag”. Barnen har fått utforma dagen själva och dagen bestod av ansiktsmålning, utklädning, handavtryck, sång och hamburgare.

– Vi har arbetat mer barnkonventionen under vårterminen och har därför valt att fokusera på det som varje dag ska fokuseras på: barnen, säger Elisabeth Lyche, rektor på förskolan.

Kreativa stationer utomhus

Förskolans dag på Nolehultsvägens förskola i Tuve firades med spännande och roliga aktiviteter utomhus. Pedagogerna iscensatte och förberedde några olika stationer kopplade till temat ”Skapa relation för en hållbar framtid”.

– Köket flyttades ut och det blev grillning utomhus för alla våra 150 barn och pedagoger. Målning med projicering, mini-röris, sång och dans, upplevelse med såpbubblor, måla på stenar var bara några av de spännande aktiviteter som anordnades denna underbara dag, säger Arnela Jalovicic, pedagogista.

 Många sprang för att fira

Förskolan Södra Sälöfjordsgatan 27 firade med ett Nallelopp.

– Vi började med gemensam uppvärmning på vår lilla gård, och mitt under uppvärmningen så kom Nallen på besök. Nallen var med och värmde upp och dansade tillsammans med barnen. Sen var det dags för själva loppet och Nallen sprang med. Vi avslutade med att alla barn fick frukt och fina Nalle-diplom, skriver Maria Forsman, förskollärare.

Många andra förskolor firade också med att springa ett lopp, till exempel Fanjunkarens Lycka och Höstvädersgatan 51-57.

Film och klipp: Patrik Rosell