Fler aktiviteter för barn. Nästa vecka går inbjudan till årets medborgarskapsceremoni ut till 2.821 nya svenskar i Göteborg. Ceremonin hålls som vanligt 6 juni i Slottsskogen.

– Det är ju barnkulturår i år, så vi ska ha ett teatertält, förhoppningsvis en stor barnkör, ansiktsmålning och mycket mer, säger Camilla Carlefall, projektledare på kulturförvaltningen.

De nationella och blågula inslagen i ceremonin har uppskattats mycket av de nya svenskarna.

– Efteråt har jag fått höra hur kul och trevligt de tycker att det är med nationaldagen, flaggor och nationalsång, även om Sverige självklart är ett mångkulturellt land idag.

– De vill sjunga ”Du gamla, du fria” och känna sig svenska, så det kommer vi att trycka mer på, säger Camilla Carlefall.

Öppet för alla
I år är det sjätte året som Göteborg arrangerar en medborgarskapsceremoni, men det var först förra året som nationalsången kom med i programmet.

Exakt hur det svenska ska manifesteras ytterligare är inte klart. Camilla Carlefall arbetar nu med att få ihop programmet, men kan lova att det kommer att bli pampigt.

– Och alla är välkomna till ceremoniplatsen vid Stora Dammen, för ceremonin är öppen för alla, säger hon.

De första åren hölls medborgarskapceremonin på Liseberg, men nu har traditionen att fira i Slottsskogen ihop med Göteborgssymfonikerna den 6 juni satt sig ordentligt.

Personligt välkomstbrev
Liksom tidigare hålls medborgarskapsceremonin vid Stora Dammen i Slottsskogen, kl 11 – 13.15. De nya svenskarna får gåvor från staden och personliga välkomstbrev som delas ut av politiker. Och direkt efteråt bjuder Göteborgssymfonikerna på sin traditionella sommarkonsert ett stenkast bort.

Tradition är också att kommunstyrelsens ordförande, Anneli Hulthén, håller ett kort tal till de nya svenskarna.

– Vi har ett jättebra samarbete med symfonikerna. Och tidigare har Anneli Hulthén använt deras scen för avslutningstalet, men i år kommer hon att tala vid Stora Dammen, säger Camilla Carlefall.

– Orsaken är helt enkelt att det är så fullt med folk framför symfonikernas scen att de som deltagit i medborgarskapsceremonin inte haft en chans att ta sig dit.

Fler väntas i år
Förra året lockades drygt 500 av de inbjudna att delta i ceremonin. Eftersom de får ta med sig sina närmaste släktingar och vänner, blev det 2.200 deltagande gäster. I år lär det bli ännu fler.

– Ja, vi har i alla fall bjudit in 400 fler i år, så det räknar vi med, säger Camilla Carlefall.

Senast 29 april ska de inbjudna svara om de vill delta i ceremonin.