Musik och debatt på scen. Under Barnfridsdagarna 30-31 augusti finns 46 organisationer som arbetar med utsatta barn och ungdomar på plats vid Kanaltorget. Från scenen blandas underhållning med debatter och i drömtältet samlar man in barnens egna tankar, förslag och drömmar. Syftet är att lyfta fram utsatta barns rättigheter och öka göteborgarnas kunskap om verksamheter som kan ge stöd och hjälp.
Förra året arrangerades Barnfridsdagen för första gången och i år har evenemanget utökats till två dagar.
– Tanken är att Barnfridsdagarna ska bli ett återkommande inslag i stan, varje år i slutet av augusti. Det är ett sätt att synliggöra föreningar och organisationer som jobbar med barn och ungdomars utsatthet. Folk vet inte att alla dessa finns, säger Kerstin Karlsson, styrelseordförande för Barnfridsdagarna och aktiv i ATSUB/Göteborg.
Scen på Kanaltorget
Barnfridsdagarna vänder sig både till barn och vuxna. Evenemanget inleds på fredag eftermiddag av barnombudsmannen Fredrik Malmberg och sedan följer ett digert scenprogram.
– Fredag kväll vänder sig främst till äldre barn och ungdomar. Då blir det dans och musik, bland annat med världsmusikensemblen Raketen. Kvällen avslutas med att Andra generationen spelar hiphop-inspirerad musik, säger Kerstin Karlsson.
På lördag är aktiviteterna anpassade till mindre barn med ansiktsmålning, trollkarl, rörelselekar och eldsprakande show av nycirkuskollektivet Glädje.
Drömtält nytt för i år
Underhållningen på scenen varvas med debatter och diskussioner med både barn, ungdomar och vuxna. På fredagen berättar Jessika Arvik från föreningen Maskrosbarn om hur det kan vara att växa upp i en familj med missbruk och psykisk ohälsa, och på lördag talar Carina Ohlsson, ordförande i Sveriges kvinno- och tjejjourers Riksförbund, under temat ”Vad händer med barnen”.
– Nytt för i år är också drömtältet där barn får skriva och rita sina drömmar. Dessa överlämnas sedan till Barndagarnas avslutningstalare. Förhoppningen är att sammanställa önskningarna i en bok som överlämnas till beslutande myndigheter, säger Kerstin Karlsson.
Seminarium för dem som arbetar med barn
I anslutning till Barnfridsdagarna arrangeras även seminarier om vad som kan hända när barn inte får stöd och skydd. Bland annat kommer Daniel Valesco berätta om arbetet med den omtalade dokumentären ”Den fastspända flickan”.
– Seminarierna hålls under fredagen och de vänder sig främst till personer som arbetar med barn och unga inom skolan och vården och rättsväsendet, säger Kerstin Karlsson.