Visar att det finns nätverk. En hoppingivande dag för alla utsatta barn. Det är målet med Barnfridsdagen på lördag 25 augusti, då 27 organisationer och föreningar visar att de finns till hands för alla unga som behöver hjälp.

– Vi vill visa alla barn och familjer hur många vi är som de kan vända sig till om de känner sig utsatta och i behov av hjälp. Visa att det finns hopp! säger Frida Lundh, projektledare på Atsub/Göteborg – Föreningen Anhöriga till sexuellt utnyttjade barn.

Tillsammans med Bris anordnar de på lördag för första gången Barnfridsdagen i Bältesspännarparken, där sammanlagt 27 ideella och kommunala verksamheter kommer att finnas representerade för att visa att de finns till hands.

Starten på nytt nätverk
– Tidigare har vi själva arrangerat Trasdockans dag, som har varit inriktad mot barn som blivit sexuellt utnyttjade, men nu ville vi bredda perspektivet eftersom utsatta barn ofta har många problem som hänger ihop. Ibland kommer de från dysfunktionella familjer, ofta med missbruksproblem, och nu vill vi visa både för barnen och för familjerna, men också för oss själva, att vi är ett nätverk som jobbar för att hjälpa dem, säger Frida Lundh.

Intresset för att delta med utställningar och aktiviteter har varit så stort att arrangörerna har fått beställa fler tält, och på lördag kommer det att finnas alltifrån minidisco och spaceball till cirkusartister och kostnadsfria ansiktsmålningar och ballongdjur för alla barn.

Tabubelagda ämnen
– Våra verksamheter handlar ofta om svåra, tabubelagda ämnen så vi vill göra en dag där vi blandar information med en lättsammare, hoppingivande stämning. Kvar från Trasdockans dag har vi ljusmanifestationen där vi låter besökarna tända en marschall för alla barn som har det svårt, och man kan skriva på vår uppropslista att barnkonventionen ska bli svensk lag, säger Frida Lundh.