Exempel från hela världen. Göteborg är en stad där det porlar, stänker, böljar och luktar vatten. Men vi kan bli bättre på att ta till vara vattnets många möjligheter. Utställningen ”Vattenstad” visar massor av roliga och spännande exempel från hela världen. Start på lördag i Älvrummet.

I Kroatien finns det en trappa som går ner i havet – i takt med att vågorna sköljer in över trappans steg skapas det oförutsägbar musik. I Dresden finns det väggfasta instrument som aktiveras vid kraftiga regnskurar.

På den engelska sydkusten ligger Littlehampton där man låtit bygga en 324 meter lång bänk som löper längs stranden. Kanske är det världens längsta bänk som växt fram i färgglada ribbor av återvunnet material.

Roliga exempel från hela världen
– Vi har massor av bilder, bildspel och filmer som visar roliga exempel från hela världen, säger Elin Asplind som är informatör på Älvstranden Utveckling och under det senaste halvåret letat vattenprojekt i städer man knappt visste fanns.

På lördag är det äntligen dags att slå upp portarna till den nya utställningen kallad Vattenstad – en satsning som kommer att pågå ända fram till nästa sommar.

– Vi har redan nu fler bilder och filmer än vi kan visa, och tanken är att utställningen under året regelbundet ska uppdateras med nya projekt från olika håll, samtidigt som vi med jämna mellanrum arrangerar debatter och diskussioner i Älvrummet, säger Elin Asplind.

Flytande odling i gästhamnen
Vid lördagens invigning finns stadsbyggnadsdirektör Agneta Hammer och planavdelningens chef Gunnar Persson på plats för att svara på frågor kring stadens ansträngningar att tydligare knyta an till vattnet. Vad kan man göra, vad är tillåtet, och finns det några risker?

Bland många andra programpunkter märks den flytande odlingen i gästhamnen, Niklas Wennberg från Stadsjord som ger tips om hur du får din balkong att grönska och Konsument Göteborg som berättar om hur vi kan leva mer klimatsmart.
Lördagens arrangemang pågår mellan kl 12 och 15.

697A.jpg

Den här vågiga bron finns i Toronto i Kanada. Foto: West 8 urban design & landscape architecture