Maten som serveras i Göteborgs skolor, förskolor och äldreboenden har blivit klart bättre på tre år. Fler rätter att välja på och mer mat som lagas från grunden är något av det som lyfts fram i slutrapporten för projektet Måltid Göteborg. På onsdagen avslutas projektet med ett gigantiskt gruppfoto på 400 kockar på Götaplatsen.

– Idag finns fler valmöjligheter på de flesta ställen, man lagar mycket mer mat från grunden och har bannlyst de här hemska prefabricerade fiskrätterna. Skolbarnen tycker kanske inte lika illa om dem som jag, men näringsmässigt var de bedrövliga, säger Barbro Mellgren som varit projektledare för Måltid Göteborg tillsammans med Göran Lindersson

Har höjt kompetensen

Måltidsverksamheten i Göteborgs Stad omfattar 600 kök med närmare 1.000 anställda som serverar cirka 19 miljoner lagade måltider om året.

Tack vare projektet, som varit högprioriterat av kommunledningen, har 300 av de anställda fått gå fortbildningar på tre-sex studiedagar.

57EC.jpg
– Det har gett inspiration, påverkat yrkesstoltheten och höjt kompetensen för just den målgrupp de arbetar med, alltså barn eller äldre eller personer med funktionshinder, säger Barbro Mellgren.

Inte lika bra i äldreomsorgen

Ursprungligen planerades att en eller ett par personer per kök skulle fortbildas, men intresset har varit så stort att de kommer att fortsätta i höst och förhoppningsvis även under 2011.

I den slutrapport som presenteras för kommunstyrelsen i nästa vecka konstateras att alternativa rätter nu erbjuds inom hela gymnasieskolan och från och med i höst även i de allra flesta grundskolor.

Inom äldreomsorgen är det inte lika bra. Här har samtliga stadsdelar träffpunkter dit de gamla kan komma för att äta lunch eller middag, men bara 14 av 20 stadsdelar har dagliga alternativa rätter för de boende.

Ny receptdatabas kan spara pengar

– Det har funnits ett motstånd från vissa äldreomsorgschefer, som tror att personer med demens inte kan hantera valmöjligheterna, annars hade det nog varit bättre där. Men kostcheferna har inte gett upp den kampen.

En databas med gemensamma recept, menyer och egenkontroll håller nu på att byggas upp. Här ska bland annat finnas mallar för tekniska menyer (T-menyer) som gör det möjligt att planera måltiderna över längre perioder utifrån huvudingredienserna, innan man finplanerar med recept och övriga råvaror.

– Det gör att man får bra spridning på näringstillförseln och variation av rätterna, men också att man kan upphandla på ett mer effektivt sätt, vilket Göteborgs Stad kommer att spara pengar på, säger Barbro Mellgren.

Flera utmärkelser till stadens kök

7458.jpg
I slutrapporten påminns om att flera av stadens kök har vunnit nationella utmärkelser på senare år. Här sägs också att fler av kökens gäster får en varierad och säsongsanpassad kost idag jämfört med för tre år sedan och att kommunen har utvecklat kvalitetssäkringssystem för egenkontroll och för gästernas uppfattning av måltiden.

Förhoppningsvis ska det förhindra händelser liknande den som smygfilmades på Lundby centralkök, där pasta som tappades på golvet skyfflades tillbaka i grytan.

– Ja, det var väldigt märkligt att det kunde hända, med tanke på hur stränga kraven är på dem som lagar mat till andra; ständiga kontroller av temperaturer på maten, kyl och frys och absolut förbud at ta tillbaka mat som varit ute bland folk, säger Barbro Mellgren.

På onsdagen tas rapporten upp i kommunstyrelsen, med ett förslag att inrätta en permanent samordnare som ska se till att det goda arbetet fortsätter.

Grand finale på Götaplatsen

– Den personen ska fortsätta att hålla ihop kostcheferna i stadsdelarna, hålla regelbundna möten och samordning av upphandling och kvalitetsutveckling, säger Barbro Mellgren.

– Annars är det risk att arbetet faller tillbaka. Kostchefer slutar och nya kommer. Kanske går det bra i vissa stadsdelar, med drivande kostchefer. Men ibland blir det motstånd, då är det bra att vara stark och ha en samordnare i ryggen.

På onsdagen är det alltså grand finale för projektet. Samtliga anställda var inbjudna och 400 har tackat ja till ett jättegruppfoto i arbetskläder på Götaplatsen. Sedan bjuds alla på ”lättare förtäring” på Stadsteatern, men den som trodde att där serveras något kulinariskt högtstående, trodde fel.

– Det blir en macka med kaffe eller annan dryck. Annars blir det för dyrt när vi är så många, säger Barbro Mellgren.