Live från Drottningtorget. Under tisdagseftermiddagen fanns brittiska radiokanalen BBC Five Live på plats i Göteborg för att skildra svenskarnas inställning till flyktingvågen. Bandade reportage och livesända intervjuer var några av programinslagen.

– Sverige tar emot fler flyktingar per invånare än något annat europeiskt land. Det var det som fick oss att åka hit. Vi ville ta reda på varför det svenska folket är så välkomnande, säger Dotun Adebayo, programledare på BBC:s radiokanal Five Live.

Tillsammans med producenten Ravi Naik och teknikern Gary Wisbey har han sänt radio från hotell Clarions trappa, strax intill Centralstationen, nästan hela tisdagen. Tidigare i veckan besökte de även Borås, där de fick tillfälle att intervjua två ensamkommande flyktingbarn.

I Göteborg har de träffat några av stadens tjänstemän och även ett par politiker.

− Inne på själva flyktingmottagningen träffade vi den yngsta flykting som de hittills har tagit emot, en två månader gammal flicka. Det var oerhört rörande att möta en så liten tjej på flykt, säger Dotun Adebayo.

”Årets absolut största nyhet”
Bakgrunden till livesändningarna från Göteborg är en flyktingspecial som BBC Five Live jobbar med. Producenten Ravi Naik påpekar att flyktingströmmarna i Europa är årets absolut största nyhet och att de vill belysa den ur så många perspektiv som möjligt.

− Samtidigt som vi sänder härifrån har vi medarbetare som under dagen har sänt från andra platser i Europa, till exempel från Lesbos, säger Ravi Naik.

Hans intryck är att svenskarnas attityd gentemot flyktingarna är helt annorlunda än britternas.

– Förhållandevis är det inte många i Sverige som vill stoppa invandringen. Vi har mött många svenskar som inte kan tänka sig att stänga gränserna, trots att situationen är ansträngd. Flera av dem har sagt att öppenheten ligger djupt rotad i den svenska folksjälen, säger Ravi Naik.

Guidade teamet på plats
En av dem som BBC Five Live intervjuade är Ingvor Gunnarsson, sektorschef för individ- och familjeomsorgen i stadsdelen Centrum. Tillsammans med Jan Börjesson, som är chef för flyktingmottagningen i Vita huset bakom Centralstationen visade hon runt teamet på platsen.

− Jag och Jan visade dem var vi håller till och gav dem information om hur situationen ser ut. De ville veta hur det är här i Göteborg och hur många människor som kommer hit som flyktingar. Bara förra veckan var det 10 000 människor som sökte asyl i Sverige, säger hon.