Bergsjökanalen fick på tisdagskvällen pris för Årets närradioprogram på Stora Radiogalan i Stockholm. Motiveringen löd: ”Bergsjökanalen sänder ovanlig och mycket levande närradio från en förort i Göteborg."

– Det känns jätteroligt, det här är faktiskt större än vad jag trodde, säger Gisli Hjaltasson som är en av upphovsmännen till programmet tillsammans med kollegan Jorge Martorell.

Bergsjökanalen sänder samhällsinformation, debatter, musik och lokala nyheter från Bergsjön fem gånger i veckan på FM 103,1. Stadsdelsförvaltningen i Bergsjön informerar regelbundet i kanalen inför öppna stadsdelsnämndsmöten och om andra aktuella frågor.

Rösterna i Bergsjökanalen representerar många nationaliteter, men det gemensamma språket är svenska. Oftast även i den unga musiken som blandas med röster, lokala intervjuer och reportage.

Lokalt med fokus på unga

Kanalen har sänt radio sedan 1999, då initiativet till att starta en närradiokanal togs av boende i Bergsjön. Målsättningen är att skapa en mötesplats för boende i stadsdelen.

Förutom att sända radio arrangerar Bergsjökanalen också radiokurser för ungdomar och lokala Bergsjöföreningar.

– Under åren har vårt arbete gått i vågor, men ändå framåt säger Gisli Hjaltasson

– Vi har med åren fått en bättre förankring bland unga och det är roligt. En stor del av vårt arbete går ut på att unga ska få vara med och uttrycka sig.

Radiogalan arrangeras av Radioakademin och svensk radioreklam.