Göteborgs fyra storstadsområden, Hjällbo, Bergsjön, Norra Biskopsgården och Gårdsten, får dela på drygt 800.000 kronor för att öka intresset för EU-frågor och få fler att gå och rösta i valet till EU-parlamentet den 13 juni.
– Vi har fått 833.333 kronor ur regeringens demokratisatsning. Pengarna ska fördelas lika mellan stadsdelarna som ingår i storstadssatsningen, säger Katja Ketola, planeringsledare på stadskansliet.
Demokratisatsningen vänder sig till grupper som enligt valforskare brukar ha lågt valdeltagande, som ungdomar, förstagångsväljare och invandrare.
Vad pengarna mer konkret ska användas till i Göteborgs fyra storstadsområden är inte klart än.
Satsar elva miljoner
– Här i Bergsjön funderar vi på att starta någonting som inte avslutas, som vi kan bygga vidare på inför till exempel valet 2006. Kanske hitta några nyckelpersoner som tycker det här är intressant, vi har ju många föreningar som bygger på etnicitet, säger Åsa Svensson som är samordnare för storstadssatsningen i Bergsjön.
– Målgrupperna är ju ungdomar, förstagångsväljare och människor med utländsk bakgrund. Då kan vi inte bara ha utställningar och ta fram material utan vi tänker oss en lite offensivare uppvaktning. Som att söka upp människor där de finns, om det är på föräldramöten, i föreningslivet, i idrottshallen eller på biblioteket eller var det nu kan vara, säger Åsa Svensson.
Närradio i Biskopsgården
– Vårt koncept är ganska grovskissat fortfarande. Men vi tänker bjuda in de politiska partierna att göra ”reklam” för sig på Idépunkten, och ha en informatör som jobbar mot föreningarna och samlar folk på Idépunkten, säger Claës Uggla, storstadssamordnare i Norra Biskopsgården.
Idépunkten är Biskopsgårdens medborgarkontor med tyngdpunkt på arbete, utbildning och integration.
– Vi ska förstås också använda vår tidning Vi i Biskopsgården för att nå ut med information, och också gå ut via närradion. Det blir partipolitik men också hur man gör och varför man ska rösta, att försöka motivera, säger Claës Uggla.
Sju kommuner delar på fem miljoner
De sju kommunerna Botkyrka, Göteborg, Haninge, Huddinge, Malmö, Stockholm och Södertälje som är med i regeringens storstadssatsning får dela på fem miljoner kronor.
Totalt lägger regeringen elva miljoner kronor på sin demokratisatsning för att få fler att gå och rösta till EU-parlamentsvalet den 13 juni. Övriga sex miljoner kronor ska fördelas via Skolutvecklingsmyndigheten och Ungdomsstyrelsen.