Göteborgs Spårvägar satsar på droginformation till sina anställda med hjälp av Kunskapskällar'n, stadens informationscentrum för alkohol- och narkotikafrågor. Nyligen fick bolagets cirka 40 diskussionssugna biljettkontrollanter grundläggande kunskaper. Liknande utbildningar planeras nu för spårvagnsförare och tågvärdar.

Frågorna från biljettkontrollanterna var många, suget efter att diskutera stort, och det var ingen tvekan om att föreläsningen gav mersmak berättar Christian Johansson, instruktör och utbildningsansvarig på spårvägen.

Missbruket har fler ansikten än förr

– För våra yngre anställda var det här den första utbildningen i ämnet genom företaget. Våra äldre anställda har fått utbildning vid tidigare tillfällen med hjälp av polisen och internutbildning, men samtidigt är det ändå äldre som idag har mest frågor och funderingar, säger Christian Johansson.

7092.jpg
Han konstaterar att det under senare år har dykt upp många nya droger med nya effekter, och att missbruket har betydligt fler ansikten än förr i tiden.

Då var det oftast inga större problem för personalen att konstatera om en person var berusad eller ”påtänd” av narkotika, och att vidta försiktighetsåtgärder därefter. Idag är situationen annorlunda, både när det gäller typer av narkotika och typer av missbrukare.

Ny personalgrupp

Ove Lundgren har arbetat med alkohol- och droginformation på Kunskapskällar’n i elva år och ger drygt hundratalet kurser och föreläsningar årligen, men det här var första mötet med personal från Göteborgs Spårvägar.

– Jag har faktiskt aldrig tänkt på er, men när Christian ringde mig insåg jag att det är klart som tusan att ni stöter på den här problematiken, säger Ove Lundgren innan han börjar sin genomgång.

Han redogör för olika droger, hur de ser ut och verkar, symtom, vad som är specifikt för Göteborgs drogmarknad, och mycket mer.

Hasch och cannabis vanligaste knarket

Kontrollanterna får bland annat veta att det är hasch och annan cannabis som är den vanligaste formen av narkotika även om den i dag inte får så mycket uppmärksamhet i media.

– Det är ingen som blir knarkare bara för att han prövar på att röka hasch, men i mitt tycke är det ändå den mest förrädiska av droger, säger Ove Lundgren och berättar om det smygande beroendet och de skadliga effekter på bland annat hjärnan som cannabis har.

GHB oroar mest

Annars är det GHB-påverkade personer som kontrollanterna har störst respekt för att möta i sitt arbete. En person som till synes bara sitter och sover men i själva verket är GHB-berusad kan vara mycket aggressiv och svår att kontrollera när han eller hon väcks.

– Därför utgår vi alltid i en sådan situation från att personen är GHB-påverkad till dess att vi vet annat, säger Christian Johansson.

– Det händer inte varje dag men varje kontrollant hamnar nog i en sådan situation åtminstone en gång om året. Dessutom har polisen det tuffare idag än förr och kan inte vara oss lika behjälplig som tidigare, säger Christian Johansson.

”Borde ha en genomgång varje år”

Spårvägarnas biljettkontrollanter jobbar för Västtrafik över hela Västra Götalandsregionen både på spårvagn, bussar, tåg och färjor. Andra personalgrupper som Christian Johansson nu planerar liknande utbildningar för är spårvagnsförare och tågvärdar.

– Egentligen borde man ha en sådan här genomgång varje år. Det ger en bra bild av hur läget ser ut just nu, säger han.

61CA.jpg

Fotnot:
Kunskapskällar’n är Göteborgs Stads informationscentrum för alkohol-, narkotika- och beroendefrågor, och ger cirka 200 föreläsningar per år till olika grupper. För kommunala verksamheter och frivilliga organisationer är denna tjänst gratis.