”En autentisk miljö från 1800−talets mitt”. Billdals Gård var en exklusiv sommarbostad när den byggdes på 1860−talet. Efter en omfamnande restaurering av husets utsida ska även insidan få liv igen. Samtidigt bjuds göteborgarna in för att ta del av arbetet som är ett pedagogiskt drömexempel på byggnadsvård. 

Trapphuset i Billdals gård. Foto: Hans Wretling

Billdals Gård ska bevaras för framtiden. Husets exteriör har redan rustats upp och nu är det dags för insidan. Närmare bestämt första våningsplanet och källaren.

− Mycket av den ursprungliga inredningen finns kvar. Även om det är förfallet är det en autentisk miljö från 1800−talets mitt, säger Boel Melin.

Hon är byggnadsantikvarie på Göteborgs Stads byggnadsbolag Higab som genomför restaureringen. Förhoppningen är att Billdals gård i nyrenässans stil ska bli ett nytt besöksmål för göteborgarna.

− Det är ett unikt och pampigt exempel hur ett sommarresidens för de högre stånden såg ut på den här tiden, säger Boel Melin.

Bjuder på inblick i byggnadsvård
Billdals Gård byggdes på 1860-talet åt grosshandlaren och kommunpolitikerna James R Dickson. Därefter har den ägts av andra kända göteborgare som Charles Felix Lindbergh och Gustaf Werner. När Göteborgs Stad köpte Billdals gård 1963 fick den dåvarande hyresgästen rätt att bo kvar till fram till sin död 2001. Därefter låg gården öde tills Higab tog över den 2014.

Under restaureringen kommer Higab öppna den välbevarade miljön för besökare. De kommer att få se tre av rummen i dess befintliga skick och en mindre utställning om hur byggnadsvårdsarbetet går till.

Boel Melin berättar att interiören visar med pedagogisk tydlighet hur huset är byggt.

− Ytskikten är desamma och på de ställen där putsen är förstörd kan man se vassrör och de andra material som väggarna är byggda av. Det är som en instruktionsbok i byggnadsteknik och byggnadsvård, säger hon.

På grund av covid−19 kommer utställningen öppna längre fram i år. Till dess kan man njuta av en fika i Billdals Gårds utemiljö då intilliggande Billdals Ridklubb kommer att driva sommarkafé i parken.

Foto: Hans Wretling