Rekryteringskampanj på Bergakungen. De närmsta åren ska Göteborgs stad rekrytera 6.000 medarbetare om året. Sedan i mars rullar tre olika reklamfilmer på stadens biografer, riktade till bland andra pedagoger och ingenjörer. Nu intensifieras biokampanjen med Gissa jobbet – och få en popcornbägare.

Fredagen den 17 maj finns representanter från Göteborgs stad på plats på Bergakungen. Innan biobesökarna sjunker ner i fåtöljerna får de en talong med en text som beskriver en yrkesroll.

– Den som gissar jobbet får en popcornbägare. Tanken är att det ska bli ett återkommande inslag på fredagarna, då går många på bio och bland dem finns den målgrupp vi är intresserade av att nå, säger Örjan Flodell, kommunikatör på stadsledningskontoret.

Bioreklam ska förmedla rätt känsla
Reklamfilmerna som just nu visas på stadens biografer har sitt ursprung i introduktionsutbildningen för medarbetare inom Göteborgs stad. Där finns en film som vill skapa en känsla av hur det är att jobba med göteborgarnas vardag.

Filmen har sedan klippts om till fyra kortare reklamsnuttar. Tre av dem riktar sig direkt till olika yrkeskategorier – pedagoger, ingenjörer och tekniker samt personal inom socialtjänst.

Göteborgs Stad har 48.700 anställda och behöver rekrytera omkring 6.000 medarbetare varje år fram till 2015.

Måste rekrytera inom flera bristyrken
– Anledningen är stora pensionsavgångar, men det finns också rekryteringsbehov inom bristyrken. Förskolan växer och vi måste bemanna alla nya avdelningar. Ett annat bristyrke är ingenjörer – där gäller det att tala om vilka spännande utmaningar som finns inom den offentliga sektorn, till exempel alla stadsutvecklingsprojekt, säger Örjan Flodell.

Fredagarna 17 och 24 maj introduceras Gissa jobbet-delen i biokampanjen. Den fortsätter under tolv fredagar i höst och då genomförs den av medarbetare från berörda verksamheter.