Stadsdelsdirektör fick pris i Uppsala. Hallå där, Birgitta Roos, stadsdelsdirektör i Centrum. Grattis till utmärkelsen Årets offentliga chef! Vad gör dig till en bra chef?

– Att jag lyssnar och känner tillit till mina medarbetare och att jag delar med mig. Men jag kan också ta svåra beslut och jag är tydlig. Jag strävar för det jag tror på, och jag tror på den kommunala verksamheten. En styrka är att jag alltid haft väldigt bra samarbete med politiken.

Vad betyder priset för dig?
– Det är jätteroligt både för mig och för dem som nominerade mig. Det var ordföranden i stadsdelsnämnden, Anna Sibinska (MP) och förvaltningens ledningsgrupp som nominerade mig. Jag känner ödmjukhet. Jag går ju i pension sista mars och priset är en otrolig bekräftelse för mig personligen så här i slutet av mitt yrkesliv.

Kom utmärkelsen som en överraskning?
– Ja! Jag trodde inte att jag skulle få det, och hade inte ens förberett något tacktal. Jag läste om de andra som var nominerade och trodde att det skulle gå till någon som var lite yngre än mig. Det var ingen hemlighet att jag snart ska sluta. Men efter 43 år inom den kommunala verksamheten känns det bra att lämna med att få bli Årets chef.

Finns det något du inte gillar med att vara chef?
– Alla har vi våra stunder i vårt chefskap. För mig har det varit viktigt att vara lojal mot politiska beslut, även om det kanske inte har varit beslut som varit min åsikt innerst inne och min egen djupa uppfattning om vad som är bäst för verksamheten. För mig är det viktigt att även vara lojal mot mitt eget ledarskap för att kunna göra ett bra arbete, och detta innebär att man även kan våga lämna sitt uppdrag.

Ska du fira priset med dina medarbetare?
– De som nominerade mig är med här i Uppsala, så vi firade under onsdagskvällen när jag fick priset. Men det är klart att jag ska hitta på något för mina medarbetare. Jag har fått jättemånga sms och mail av personer som gratulerat mig. Även från sådana andra delar av Göteborgs Stad som berättar att de känt av mitt ledarskap. Jag har fått så många bekräftelser, och de är lika mycket värda som priset.