Murare och arkitekt. Björn Siesjö, vd för Kanozi Arkitekter, blir Göteborgs nye stadsarkitekt, den förste sedan 1999. Han är 51 år, utbildad till både murare och arkitekt, talar fyra främmande språk och bor i Kungsladugård. Han presenterades vid en presskonferens på fredagen, tillsammans med Måns Werner som blir ny chef för stadsbyggnadskontorets strategiska avdelning.

Björn Siesjö är född i Lund men har bott i Göteborg sedan 1983.

– Jag älskar Göteborg, det är världens häftigaste stad – och det beror mycket på människorna, säger han.

– Sen finns det mycket som kan bli bättre, vi behöver förtäta staden, göra den till en sammanhängande stad. Idag är den uppdelad i enklaver.

Vill få bort barriärer
Han efterlyser en stad med ”ett vardagsrum för alla”, som är vänlig mot de gående, sammanhängande, intressant och integrerad.

– En sån stad kan överbrygga sociala klyftor och lite av den segregation vi kan se i Göteborg, säger Björn Siesjö.

– Det handlar om att få bort barriärer – fysiska, ekonomiska och sociala – och knyta samman staden. Vissa barriärer kan stadsplanerare göra något åt, andra inte.

Björn Siesjö började sin yrkesbana som murarlärling på 70-talet, arbetade som murare i Skåne på 80-talet och flyttade sedan till Göteborg och Chalmers, där han tog sin arkitektexamen 1992. Han har pluggat teoretisk filosofi och engelska på Göteborgs universitet och behärskar även franska, portugisiska och spanska.

Har jobbat mest med Malmö
Som arkitekt har han jobbat på flera Göteborgsbyråer, bland andra White och Liljewalls. År 2002 var han med och startade Kanozi, med kontor i både Göteborg och Malmö.

– Jag har jobbat mest med Malmö, har nog tillbringat hälften av min arbetstid i Skåne, säger han.

I en intervju i Göteborgs-Posten hösten 2010 efterlyste Björn Siesjö något han såg i Malmö men saknade i Göteborg: ”En samlad politisk vision som strävar mot samma mål, i stället för ett lapptäcke av visioner, som gör det ganska svårt att utveckla staden.”

– Det var min kommentar då. Idag är jag nog lite mer avvaktande, vet inte om jag har tillräcklig inblick i Göteborg för att uttala mig så.

Men nu får du ju chansen att ”samla ihop visionerna” för politikerna.

– Ja, min idé är att bygga en vision. Jag vill vara ett verktyg, en hjälp till politikerna att skapa den goda stad vi alla längtar efter.

Första pusselbiten i en ny organisation
Björn Siesjö presenterades vid en presskonferens på fredagen. Han tillträder sitt nya jobb 1 februari. Han sökte det inte själv, utan blev kontaktad i augusti och har sedan gallrats fram bland ett 40-tal kandidater till det åtråvärda men utsatta uppdraget.

Den kaxiga platsannonsen sökte någon som ”har mod att göra Göteborg till en världsstad”.

– Jag tror definitivt att Björn Siesjö är rätt person för jobbet, säger Bengt Delang, stadsbyggnadsdirektör sedan i våras.

– Han är en bra lagspelare och första pusselbiten i en ny organisation som vi bygger upp nu.

Ales stadsarkitekt blir strategisk chef
Två andra ”nyckelspelare” i Göteborgs stadsutveckling annonserades ut samtidigt som stadsarkitektjobbet; en chef för stadsbyggnadskontorets planavdelning och en chef för den nyinrättade strategiska avdelningen.

Chef för strategiska avdelningen blir Måns Werner, för närvarande stadsarkitekt och verksamhetschef plan och bygg i Ale. Måns Werner kommer att tillträda sitt nya jobb den 1 mars. Namnet på chefen för planavdelningen kan förhoppningsvis presenteras under nästa vecka.

Tre nya chefer kommer nu alltså till stadsbyggnadskontoret samtidigt, något som Bengt Delang ser en positiv poäng i. Han betonar flera gånger att stadsutveckling är ett lagarbete.

– Det här är ingen ”one man show”. Jag vill ha en dialog mellan avdelningarna på stadsbyggnadskontoret, mellan oss tjänstemän och politikerna i byggnadsnämnden och kommunstyrelsen, en dialog som leder fram till en gemensam bild, säger Bengt Delang.

– Och den processen äger stadsarkitekten, han har yttersta ansvaret för den bilden. Men den ska vara förankrad hos politikerna, vilket kräver en bra lagspelare, säger Bengt Delang.

Ska föra dialog med politikerna
Han försäkrar att han som stadsbyggnadsdirektör inte kommer att lägga sig i stadsarkitektens ”visionära arbete”.

– Nej, han är anställd för sina professionella kvaliteter. Men självklart måste både han och jag kunna föra en dialog med politikerna.

– Det har varit min utgångspunkt hela tiden. Jag vill ha en person nära mig som står för en hållbar stadsutveckling och allt som finns i det begreppet vad gäller arkitektur och gestaltning, säger Bengt Delang.