Det blev vare sig slavarbete eller massanställningar konstaterar Roger Siverbrant på Äpplet Jobcenter i Biskopsgården. Under första verksamhetsåret har man jobbat med totalt 300 personer. Av dessa var 100 studenter av vilka 24 fick sommarjobb i fjol. Av de övriga 200 jobbsökande har cirka 35 fått varaktiga arbeten.

– De stora framgångarna har vi fortfarande framför oss, men vi har ett väldigt bra koncept för dem som bor i stadsdelen, säger Roger Sivebrant.

Det är knappt ett år sedan verksamheten på Äpplet JobCenter drog igång. Tanken var att kraftsamla och inrikta sig på människor i Biskopsgården som var arbetslös och hade socialbidrag. Totalt handlade det om ungefär 600 personer.

”Enstaka kritiska röster”

Tillsammans med sin personliga jobbcoach gör varje deltagare en handlingsplan utifrån vad personen ”vill och kan” Hittar man inget jobb erbjuder Äpplet hjälp med att hitta en praktik som kan leda till arbete. Den får de inte neka att ta, i så fall riskerar de att deras socialbidrag omprövas.

Den ordningen innebar en del kritik av personer som menade att det kunde liknas vid slavarbete.

– De vi arbetar med är väldigt nöjda, vi hör bara enstaka kritiska röster. Vi gör hela tiden utvärderingar med de jobbsökande för att ta reda på vad de tycker, säger han.

Han berättar också att det nu är många som kommer till sin socialsekreterare och säger att de vill komma till Äpplet.

Ofta komplex bild

Resultatmässigt har det trots allt blivit en del nya jobb. Totalt har man hittills jobbat med 300 personer. Av dessa var 100 studenter under fjolårets sommar av vilka 24 personer fick sommarjobb.

– Av de övriga 200 jobbsökande har ungefär 35 stycken fått varaktiga arbeten, säger Roger Siverbrant.

Han säger att det tar tid att arbeta med den här målgruppen som ofta dras med andra problem än att de bara saknar arbete. Många har haft en hel del otur i livet, och hamnat snett på många sätt.

Plusjobb gav sex nya jobbcoacher

– Jag hade en kille nu som först på sin tredje praktikplats hittade rätt, så det tar tid, säger han.

Det handlar inte sällan om att lära de jobbsökande att lära sig att fungera socialt med andra människor.

Tack vare att regeringen beslöt att lägga ett antal miljarder kronor till så kallade plus-jobbare, har Äpplet kunnat nyanställa så att de idag är sex stycken jobbcoacher, förutom Roger Siverbrant som är chef för verksamheten.

– Det unika med oss är att vi verkligen brinner för det vi gör. Tillsammans med att vi tar emot alla som vill och som har socialbidrag i Biskopsgården tror jag att framgångarna kommer, säger han.

Läs också:
Liten minskning av socialbidragen förra året