”Ska man jobba på socialkontor och säga till folk att det är dåligt att supa ska man inte göra det själv”. Andrea Lavesson låter bestämd när hon säger det. ”Visst, jag provocerar lite, men jag tycker att man ska leva som man lär. Om jag skulle dricka vin skulle jag vara en del av alkoholindustrin och det vill jag inte”.

Andrea läser fjärde terminen på socionomprogrammet i Göteborg och är nykterist sedan många år tillbaka. Hon har stärkts i sin övertygelse efter att ha lärt känna en flicka vars föräldrar har grava alkoholproblem.

– Om jag skulle dricka själv skulle jag säga till henne att det är okej att dricka. Jag är inte beredd att göra det. Hon tycker redan att det är dubbelmoral när hon ser hur socialtanterna som brukar vara i kontakt med hennes föräldrar själva är berusade på lördagskvällen.

Töntigt att supa

Andrea tycker att hon själv kom i kontakt med alkohol alldeles för tidigt. Som ung i Helsingborg var det lätt att ta färjan över sundet där restriktionerna var färre.

– Som tio–elvaåring ska det bara inte finnas någon möjlighet att få tag i sprit. Det är ju helt galet, vi var barn och borde klättrat i träd istället.

Hon började dricka tidigt, men slutade också tidigt. Redan i högstadiet efter en ANT-lektion.

– Jag upplevde efter ett tag det här med att supa som mainstream och töntigt. Alla gjorde samma saker utan att veta varför. Man ville vara lite tonårsupprorisk och så gjorde man precis som ens föräldrar gjort tidigare, det var ju skitfånigt. Istället gick hon med i nykterhetsorganisationen IOGT-NTO och har varit aktiv där sedan dess.

Under de åtta år hon varit medlem har hon kämpat mot lördags öppet, självplock, lådviner och skattesänkningar. Hon är bekymrad över läget just nu.

– Om det ska fortsätta i den här farten så undrar man vem som ska arbeta och få in pengarna i det här landet? Vem ska ta hand om alla de här människorna som mår dåligt om alla super? Samhällsekonomiskt är det ju en helt sjuk ekvation.

Stor kämpaglöd

Samtidigt som hon är oroad upplever hon att det finns en stor kämpaglöd inom nykterhetsrörelsen och berättar att ungdomsorganisationen, UNF, som en av få organisationer faktiskt ökat sitt medlemsantal de senaste åren. Hon tror att bristen på engagemang bland många svenskar annars har mycket med just alkoholen att göra.

– Förr i tiden fick folk lön i sprit för att man inte skulle mucka om arbetstiderna. Det var överhetens sätt att hålla folk nere. Om vi inte passar oss hamnar vi där igen. Vi måste sluta supa så att vi kan förändra samhället.