Ett nytt boende för hemlösa invigs på onsdagen i Grimmered - efter många om och men. Inom Altbo hoppas man att den tidigare proteststormen från de närboende har börjat lägga sig, inte minst efter förra veckans Öppna hus, där grannarnas frågor fick svar av personalen.

Det har tagit sin tid, men nu börjar Altbos nya boenden för hemlösa bli klara. Efter onsdagens invigning i Grimmered står boendet i Tuve på tur nästa vecka.

– Och i början av nästa år räknar vi med att vara klara i Askim och Majorna också, med sammanlagt 44 platser. Dessutom kommer troligen den planerade nedläggningen av Andersgården i Lundby att skjutas upp, vilket gör att vi har ytterligare 44 platser för de hemlösa, säger Lena Mårtensson, verksamhetschef på Sociala resursförvaltningen.

Överklaganden avslogs

Byggandet av nya boenden för hemlösa har försenats i flera år på grund av närboendes överklaganden av bygglov. Men samtliga fall har nu passerat såväl läns-, kammar- som regeringsrätt och givit kommunen klartecken att bygga.

– Det känns som att protesterna har lagt sig efter att regeringsrätten sagt sitt. När vi hade Öppet hus här i Grimmered i förra veckan kom ett 40-tal besökare, långt över förväntan. Några kom för att visa sitt stöd, andra var fortfarande upprörda, men vi upplevde det som att flera var mer positiva när de gick härifrån, säger Mikael Andersson, gruppchef på det nya boendet i Grimmered.

Dialog skapar förståelse

Att arrangera Öppet hus är en del i strategin att ha nära kontakt och tät och rak dialog med de närboende.

– På stora informationsmöten är det lätt att folk pratar i mun med varandra och att det blir upprörda känslor. På ett Öppet hus kan man lugnt gå omkring och titta på lokalerna och föra en dialog, säger Mikael Andersson.

Många farhågor kring integration av hemlösa och missbrukare bottnar ofta i medias rapportering om vansinnesdåd.

Kunnig personal

– Därför är det viktigt att de som är oroliga får ansikten på personalen, träffar dem och ser att det är professionella, kunniga människor som är intresserade av sina jobb och som kan svara på frågor utifrån sina erfarenheter, säger Lena Mårtensson.

Invigningen i Grimmered äger rum onsdagen den 16:e maj, i Tuve tisdagen den 22:e maj. Inflyttning kommer att ske pö om pö från månadsskiftet och framåt.