Restaurering blottade dolda skatter. Börshuset på Gustaf Adolfs Torg kan nu möta sina besökare på samma sätt som för 150 år sedan. En två år lång och varsam rengöring och restaurering är färdig. Rum har återskapats, utdöda hantverkmetoder har återupptäckts, dolda väggmålningar har tagits fram och en och annan gåshud har drabbat de inblandade.

Foto: Bert Leandersson

Börshuset på Gustaf Adolfs torg kunde när det invigdes 1849 liknas vid ett slott och är fortfarande ett av Göteborgs mest anrika hus. Nu har en omfattande rengöring och restaurering i stora delar tagit fram husets originalutseende.

– Vi har för hand rengjort tak, väggar, målningar, marmor och stuckaturer på ett sätt som inte skadar den känsliga miljön. Originalmålningar och inredning har återställts och återskapats. Huset har fått en komplett genomgång, säger Marcus Gustafsson, projektledare på Higab som ansvarar för restaureringen.

Skadligt byggdamm
Hela kvarteret Högvakten med Börshuset och intilliggande Stadshuset, Wenngrenska Huset och Strömska Huset har nyligen grundförstärkts och genomgått en ombyggnad. Det var i samband med det arbetet, som också genomfördes av Higab, som man även gjorde iordning Börshusets insida.

– Vi var tvungna att skydda inredning och ytskikt under grundförstärkningen. Det var en utmaning att hindra allt byggdamm från att förstöra den känsliga miljön.

Det handlade bland annat om 54 kristallkronor med ljus-prismor som behövde putsas för hand och mattor och gardiner som fick plockas undan. Samtidigt passade man på att frysa in textilerna i fyra månader för att ta död på skadedjur.

Restaureringen krävde även att man dammade av gamla hantverkstekniker som i princip inte används längre.

– Vi fick testa oss fram och lärde oss hel del under resans gång, säger Marcus Gustafsson.

Vilrum med vackra vyer

En del av dekormålningen i trapphuset, motivet är troligen från Italien. Foto: Bert Leandersson

Under lager av damm och färg hittades en och annan dold skatt. Bland annat fann man en tidigare okänd väggmålning i ett av hörnrummen.

I det som idag är trapphus, och som från troligtvis var någon form av vilrum från början, har tre olika väggmålningar restaurerats.

– Det är en vy från Stockholm och två landskap som jag gissar är från Toscana eller något likande ställe. Utifrån gamla dokument och böcker tror vi att den fjärde och sista väggen, som sedan länge är borttagen, hade ett motiv från Göteborg. Säkert har det varit ett vackert vilrum att ta igen sig i.

Används till representation
Marcus Gustafsson berättar om arbetsprocess full av starka upplevelser.

– Jag kunde komma på morgonen och, tack vare alla duktiga människor som arbetat med projektet, få se målningar och miljöer så som de såg ut för 150 år sedan. Då fick man gåshud, säger han.

Börshuset används idag av Göteborgs Stad till bland annat representation och kommunfullmäktiges möten. Som allmänhet kan du ta del av bland annat trapphuset på din väg till möteslokalens åskådarläktare.

Långt ifrån allt har restaureringsarbete i Börshuset är färdigt, många av de upptäckter som gjordes under arbetets gång har fått vänta på sin tur till ett senare tillfälle.

– Det är inte utan att det kliar lite i fingrarna att få fortsätta med att ta fram det här husets vackra skatter. Men framtiden får utvisa hur och när det blir.

Takkronan i Lilla Börssalen. Foto: Bert Leandersson