”Väldigt många vill hjälpa till”. Tre dagar för de stora bolagen, en dag för de små. I två veckor turas nu bostadskoncernen Framtidens om att sköta ankomstboendet i Lundby.

Den snabbt ökade strömmen av flyktingar till Sverige ställer samhället inför tuffa utmaningar på många håll. I Göteborgs stad kör man nu ett stafettansvar för att bemanna Lundbygymnasiets ankomstboende, där ett 100-tal flyktingar bor, mest familjer.

Det är ett mycket enkelt boende, med madrasser på golvet. Maten kommer från ett storkök i närheten. Och det behövs cirka 20 personer per dygn i treskift för att hålla boendet igång.

Väldigt många intresserade
Tidigare bemannades boendet av idrotts- och föreningsförvaltningen i två veckor. Och efter Framtidens två veckor tar park- och naturförvaltningen över i nästa vecka.

– Vi är en stor koncern med 900 anställda, säger Anna Björklund, samordnare på Framtiden.

– Vi gick ut till alla våra bolag och fick in betydligt fler intresserade än vi behövde. Väldigt många vill hjälpa till.

Bemanningen blir ett pussel
De stora bolagen i koncernen – Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon – fick ansvaret för tre dagar vardera och de mindre bolagen – Egnahemsbolaget, Gårdstensbostäder, Störningsjouren och moderbolaget – delar på de övriga dagarna.

Varje bolag har alltså ansvaret för sin dag, men det är inte helt strikt, utan bemanningen blir ett pussel.

– Vi vill ha någon som varit där förut, för att få kontinuitet, och gärna några som talar arabiska eller persiska. Så det blir världens skönaste blandning av folk på plats, det gör gott för oss att få träffas och hugga i tillsammans, säger Anna Björklund.

”Ohållbart i längden, vi måste rekrytera”
Först var det park- och naturförvaltningen som fick ansvaret för boendet, men de mäktade inte med att få ihop så mycket extra folk under mer än två veckor. Så idrott- och förening tog över i en krisledningsorganisation under två veckor.

– Nu har vi, Framtiden och idrott- och förening drivit boendet i snart en månad med ordinarie personal som får jobba extra då och då, säger Bertil Eriksson, verksamhetschef på park- och naturförvaltningen.

– Men det är ohållbart i längden. Vi måste få rekrytera personal och det håller vi på med nu, både säsongs- och timanställda och folk i arbetsmarknadsåtgärder, för att kunna bemanna boendet mer permanent framöver.

– Vi hoppas kunna ta över från Framtiden 16 november, säger Bertil Eriksson.