Prisad för fortsättning på folkhemsbygget. För ”hög kvalitet och nivå i många aspekter” fick Riksbyggens bostadsrättsförening Viva i Guldheden på tisdagen ta emot priset Årets bästa byggnad i Göteborg från Per och Alma Olssons fond.

Riksbyggens brf Viva ligger på Dr Allards gata i Guldheden och färdigställdes under 2018. Föreningen har 132 lägenheter och den byggdes med ambition att bli den mest hållbara bostadsrättsföreningen någonsin, och utsågs också till Årets Miljöbyggnad tidigare i höstas.

”Tar plats bredvid Guldhedens klassiker”
Till exempel har föreningen inga parkeringsplatser, medlemmarna samsas i stället om en bilpool med fyra elbilar och det finns elcyklar och lastcyklar att hyra. Man tar också tillvara överskottsenergin som bildas via solcellerna på taket genom att återanvända begagnade bussbatterier från busslinje 55 i Göteborg.

I motiveringen till priset skriver juryn bland annat: Som en naturlig fortsättning på folkhemmets bostadsbyggande tar de plats bredvid Guldhedens klassiker… …För att med stor omsorg omhänderta en plats och skapa stor byggnadskonst tilldelas Bostadsrättsföreningen Viva priset ur Per och Alma Olssons fond för år 2019.”

– Vi i juryn var framförallt imponerade av projektets genomgående höga kvalitet och nivå i så många aspekter – allt från arkitekturen till överskottsenergin. Det här var något klart utöver det vanliga, och vårt beslut var enhälligt, säger Mattias von Geijer, bygglovsarkitekt på stadsbyggnadskontoret, Göteborgs Stad och en av juryns medlemmar.

”Finaste priset en byggherre kan få i Göteborg”
Stiftelsen Per och Alma Olsson fond delar varje år ut pris för bästa byggnad i Göteborg, och prissumman är 5 000 kronor. Priset ska användas till konstnärlig utsmyckning eller annat som kan komma till glädje för andra. Bland de senaste årens pristagare finns Däckhusen, Amhults kyrka, Kuggen på Lindholmen, Snowberry Hill i Hovås, Kville saluhall och Göteborgs krematorium.

Och på Riksbyggen är man förstås glad över utmärkelsen.

– Utmärkelsen ”Årets bästa byggnad” är det finaste priset en byggherre kan få i Göteborg och vi är väldigt glada och hedrade, det är extra roligt att utmärkelsen går till Brf Viva som är byggd för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt. Priset är också en eloge till alla våra samarbetspartners som bidragit i skapandet av Brf Viva, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Totalt var 12 byggnader nominerade till priset i år. Hedersomnämnande går till Polestars huvudkontor på Hisingen där Polestar är byggaktör och Bornstein Lyckefors arkitekter.