Goda möjligheter till nya samarbeten. Hallå där Stina Lindgren, verksamhetsutvecklare vid stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen. Förra veckan öppnades dörrarna till Backas nya stadsdelshus och du höll i programmet. Hur gick invigningsveckan?
Stina Lindgren, verksamhetsutvecklare vid stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen.
– Bra! Med tanke på att vi hade bjudit in många olika aktörer till ett alldeles nytt hus som vi själva inte riktigt lärt känna ännu är jag imponerad av hur bra det gick. Alla nya samarbeten, teknik och annat fungerade som det skulle och vi fick en väldigt bra start.
Vilka var höjdpunkterna?
– En av dem var det stora lokala engagemanget från föreningar, volontärer och kulturskolan som uppträdde. En annan höjdpunkt var Cirkus Uniks föreställning Drömfångare. Den visades i stadsdelshusets entré där de hade byggt en sju meter hög ställning till sitt framträdande. Jag tycker andemeningen i föreställningen stämmer överens fint med vad vi vill göra med det här huset. Att det ska vara en plats där man kan förverkliga idéer och förhoppningsvis någon kan fånga en dröm.
Vad tyckte Backaborna om huset?
– Det är lite av en vattendelare. En del tycker det är helt fantastiskt och en del tycker det är en förskräcklig betongklump. Och så måste det vara. Huset skapar definitivt samtal. Själv tycker jag att det är jättevackert. Jag gillar att den lite teatraliska känslan som de stora fönstren ger. När man kommer in i huset är det är som att komma in i en annan värld. Sedan tycker jag om att det är pampigt och att vi kan erbjuda ett pampigt hus till invånarna.
Stadsdelshuset har ju fått den del uppmärksamhet, även internationellt. Vad är det som gör huset speciellt?
– Det är dels hur det ser ut. Och dels att det är ett hållbart hus som är miljöcertifierat med klassificering silver, vilket är den högsta klassen ett nybygge kan få. Hållbarheten märks i allt från hur ventilationen är utformad till att 92 procent av möblemanget är återbrukat.
– För oss som arbetar här är platsen speciell för att vi kan samla allt i ett och samma hus. Det blir lättare att träffas och skapa samarbeten, mellan föreningar och olika aktörer.
Vad händer härnäst?
– Nu ska vi bo in oss och börja arbetet med hur vi bäst kan använda vårt nya hus och låta invånarna vara med och bestämma programutbudet – så att de snart kan ta huset i bruk.