Action utlovas. På lördag 15 september utlovar Räddningstjänsten Storgöteborg action när tio lag av västkustska beredskapsbrandmän i en stor övning tävlar i olika grenar på centrala platser i Göteborg. ”Det är ett högt tempo och brukar vara jätteuppskattat publikmässigt”, säger Johan Fors som håller i övningen.

Räddningstjänstens övningsdag för beredskapsbrandmän är en gammal tradition där brandmän från Strömstad i norr till Göteborg i söder tävlar i olika moment. Syftet är framför allt övning, men det har också kommit att bli ett populärt evenemang hos allmänheten. I år är Räddningstjänsten Storgöteborg värd för övningen.

– För att få lite uppmärksamhet och ge människor insikt i yrket gör vi det så publikt som möjligt. I år är tävlingen i mitt i Göteborg – på Heden, i Bältespännarparken och utanför Stora teatern. Vi kommer också att göra reklam i rekryteringssyfte och informera om hur det är att jobba som brandman i beredskap, säger Johan Fors.

150 anställda i Storgöteborg
Han är enhetschef för RiB (räddningstjänst i beredskap) och värn på Räddningstjänsten Storgöteborg. Beredskapsbrandmän (även kallat deltidsbrandmän) är brandmän som till vardags arbetar i andra yrken, men är beredda att rycka in när det behövs.

I Göteborg finns de bara i södra skärgården med station på Donsö, men i de omgivande kommunerna är det vanligt med beredskapsbrandmän. Totalt finns 15 beredskaps- och värnstationer med 150 anställda i Räddningstjänsten Storgöteborgs område som förutom Göteborg omfattar Partille, Lerum, Härryda, Mölndal och Kungsbacka.

Hemliga moment
På lördag den 15 september invigs övningarna på Heden klockan 9.30 och det sista laget startar klockan 14.00. Exakt vilka moment de tävlande lagen ska utföra är hemligt, men det handlar om olika situationer som räddningstjänsten möter i tjänsten. Tävlingen består av tre praktiska moment och ett teoretiskt.

– Jag vill inte avslöja för mycket men momenten kan till exempel handla om trafikolyckor eller arbetsplatsolyckor. Det är ett högt tempo och publikvänligt, och om man vill kan man följa sitt favoritlag i alla de tre praktiska momenten. Vi kommer också att ha brandbilar på stan som intresserade kan titta på, säger Johan Fors.

2434.jpg