Ska representera Sverige i europeisk tävling. Lokalpolisområde Storgöteborg nordost och stadsdelsförvaltningen i Angered är årets vinnare i den svenska brottsförebyggande deltävlingen till European crime prevention award. I de två projekten har flera samhällsaktörer arbetat tillsammans för att motverka ett kriminellt släktnätverk i Angered.

– Resultatet har gett långsiktigt positiva effekter på såväl öppen som dold brottslighet, på trygghet i området, tillit till polisen, antalet redovisade ärenden till åklagare och för kommunens personal att stå emot otillåten påverkan, säger Kristina Svartz, generaldirektör på Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Det är polisens insats Tickan och stadsdelsförvaltningen Angereds projekt Otillåten påverkan som är årets svenska vinnare. Därmed har de kvalificerat sig till den europeiska brottsförebyggande utmärkelsen Eurpoean crime prevention award, ECPA.

Har jobbat för att komma åt den dolda brottsligheten

Syftet med båda projekten har varit att motverka ett kriminellt släktnätverk i Angered och flera samhällsaktörer har arbetat tillsammans.

Polisens strategi i insats Tickan har varit att komma åt den dolda brottsligheten i området. Skola, socialtjänsten, Kronofogden, Tullen, Skatteverket och Arbetsförmedlingen har alla jobbat för att komma åt släktnätverket på alla fronter.

Över 40 fängelsedomar

– Alla utredningar där nätverket varit inblandade prioriterades och handlades skyndsamt inom polisen, för att minska risken att vittnen och målsäganden skulle dra sig ur utredningarna. Insatsen har bland annat resulterat i över 40 fängelsedomar, men framförallt i ökad trygghet i området och högre tillit till Polisen, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef i nordöstra Göteborg.

Göteborgs Stads projekt mot Otillåten påverkan har riktat in sig på den påverkan som parallella samhällsstrukturer haft på personal och på lokalsamhället i Angered. Och problemet är mer omfattande än man tidigare trott.

”Det långsiktiga målet är att främja demokratin”

– Flera åtgärder har satts in för att rusta personalen för att kunna stå emot och förebygga otillåten påverkan från parallella samhällsstrukturer, säger Lisa Pedersen, trygghetschef på stadsdelsförvaltningen i Angered.

– Det långsiktiga målet är att främja demokratin genom att hindra påverkan på våra samhällssystem. Våra offentliga verksamheter behöver kunskap och verktyg på alla nivåer för att motverka organiserad brottslighet, säger Lisa Pedersen.

Priset delas ut 21 oktober av justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Den europeiska finalen avgörs i december.