Byt ut leksakerna gratis när barnen tröttnat på dem i stället för att köpa nya. Det sparar pengar och jordens resurser – och minskar sopberget. På lördag ordnas leksaksbytardag på fyra platser i Göteborg.

Leksaksbytardagen arrangeras av Kretsloppskontoret på Frölunda kulturhus, Blå Stället, Hisingens bibliotek och Stadsbiblioteket.

Hit kan man alltså komma för att byta ut dockor, kramdjur, leksaksbilar och pussel i stället för att lägga pengar på nya grejer. Alla barn får lämna in upp till fem egna leksaker som de kan byta mot en annan nygammal leksak.

Återvunna och skänkta leksaker

– Redan från början finns en hel del leksaker som lämnats in till återanvändning på Kretsloppsparken och saker som personal hos oss har skänkt, berättar Karin Theorin Mägi på Kretsloppskontoret.

– Det är en form av avfallsminimering, vi vill visa barnen att det kan vara roligt att byta leksaker när de gamla har tjänat ut.

Byt bort de du tröttnat på – släng inte

Föräldrarna tillhör förstås målgruppen också. Särskilt de som gjort det till rutin att köpa nytt och kasta bort det gamla, även om det rör sig om fullt fungerande och fina saker som nån annan kunde ha nytta och glädje av.

– Vi vill att föräldrarna ska tänka till och se andra möjligheter som att byta, skänka bort eller sälja som begagnat. Det finns många bra alternativ till att bara slänga leksakerna i soporna, säger Karin Theorin Mägi.

Förra bytardagen en succé

Hon tror att leksaksbytardagar är ett vinnande koncept för framtiden.

Förra gången det arrangerades – under Kretsloppsparkens dag i september – blev det succé och därför återkommer idén nu, i samband med den europeiska veckan ”Europa minskar avfallet”, ett treårigt projekt som startade förra året och som stöds av EU-kommissionens program LIFE+.

I Sverige koordineras veckan av Avfall Sverige och stöttas av Naturvårdsverket. I år deltar 17 länder i Europa och i Sverige anordnar 62 aktörer 220 aktiviteter.

Leksaksbytandet i Göteborg pågår kl 11 – 15.