Lätt att återanvända istället för att slänga. Genom en intern bytessajt kan förvaltningar som inte längre har behov av möbler och andra föremål enkelt annonsera ut dem. Det har bland annat gjort att pulpeter från kommunfullmäktige har fått nytt liv i läsesalen på Frölunda bibliotek.
Tanken med bytessajten Ta-och-ge är att underlätta återanvändning. Istället för att slänga eller köra överblivna saker till Återbruket kan förvaltningar inom staden enkelt lägga upp en bild och beskrivning av dem i Tage. Den förvaltning som är intresserad av att ta över det som utannonseras kan sedan komma och hämta grejerna. Det går också bra att lägga in en annons för att efterlysa saker.
Möbler med historia i läsesalen
En av dem som fyndat genom Tage är biblioteket i Frölunda.
– Vi hade pratat länge om att vi behövde nya arbetsplatser till vår läsesal. Innan hade vi stora bord där, som egentligen var avsedda för två personer, men vi märkte att de flesta ville sitta för sig själva, säger Susann Ahlerup, chef för Frölunda bibliotek.
I maj förra året var en av Susanns medarbetare inne och tittade i Tage och fick syn på en annons om bänkar som tidigare använts i kommunfullmäktige. De är byggda i rött trä, och namnet på den fullmäktigeledamot som använde dem senast står på en liten skylt.
Bänkarna stod och samlade damm i ett magasin och personalen på stadsledningskontoret blev bara glada för att någon ville ta över dem.
– Det kändes kul att kunna återanvända något. Och dessutom är det ju historia i de här, säger Susann Ahlerup.
Ett sätt att värna om ekonomi och miljö
Efter hand har det visat sig att en del besökare som har med sig bärbara datorer tycker att bordsytan på pulpeterna är för liten, så på sikt behöver biblioteket en annan lösning. Men som en övergångslösning fungerar bänkarna bra.
– Det är jättebra att Tage finns. Vi lever i ett väldigt slit-och-släng-samhälle och som kommunala tjänstemän måste vi värna om ekonomin och skattebetalarnas pengar, säger Susann Ahlerup.
Thorbjörn Jonsson, kommunikatör på kretslopp och vatten, är den som ansvarar för Tage genom att svara på frågor och se till allt fungerar som det ska. Han tycker att tjänsten ligger i tiden.
– Det finns ju en tydlig trend i övrigt med att handla second hand-varor. Då kan väl det offentliga göra det också.
Tage har funnits i tio månader. Den första tiden har varit lite av en testperiod och omsättningen har inte varit så stor, men nya användare hittar fram till tjänsten varje vecka.
Alla anställda i Göteborgs Stad kan komma åt Tage via stadens intranät.