"Självklart att vi ska vara med på MR-dagarna" Center mot hemlöshet i Göteborgs Stad ställer ut på Mänskliga rättighetsdagarna som pågår digitalt 19 till 21 april. Temat är Mänskliga rättigheter - en fråga om var du bor? “Det är precis det vi jobbar med, mänskliga rättigheter kopplat till människors boende, därför ska vi självklart vara med”, säger koordinator Jenny Martinsson.

Mänskliga rättighetsdagarna, MR-dagarna, är Nordens största konferens om mänskliga rättigheter. De skulle hållits i Uppsala förra året, men blev flyttad till i år och genomförs digitalt på grund av covid-19-pandemin. Över 80 utställare är med och en av dem är Center mot hemlöshet i Göteborgs Stad.

– Syftet med att vi finns på plats är för att sprida kunskap om att vi finns och vad vi gör. Vi ska informera om hur hemlöshetssituationen ser ut i Göteborg, hur staden staden jobbar med det och de ideella föreningarna som vi samverkar med, säger Jenny Martinsson

Hoppas hitta nya samarbeten

Hon medverkar på dagarna tillsammans med Maria Sundstedt som är chef för Center mot hemlöshet. De hoppas också hitta nya samarbetspartners, att utveckla verksamheten och få mer kunskap genom att besöka de andra utställarna. MR-dagarna är tillgängliga för alla och utställningarna är öppna dygnet runt. Genom att registrera sig kan man besöka alla utställare och vara med på miniseminarier. Till de längre seminarierna behövs det biljett.

– När man registrerar sig finns det möjlighet att chatta med oss i vår monter. Det går också att boka ett videomöte om man vill prata mer enskilt, säger Jenny Martinsson.

Center mot hemlöshet som uppdrag har funnits sedan 2015,  men den öppna verksamheten i Göteborgs Stad och hemsidan lanserades i april förra året. Senaste mätningen över antalet hemlösa i Göteborg gjordes under 2020. Då räknades 2642 hushåll som hemlösa, totalt handlar det om 2875 vuxna och 858 barn.