För alla som är intresserade av frågan. Fredag 25 september sänds första avsnittet av Hemlöshetspodden. Det är Center mot hemlöshet som står bakom satsningen. I de första avsnitten berättar fyra olika kvinnor om sin situation som hemlös.

Center mot hemlöshet startades i våras i form av en webbplats där personer i hemlöshet, anhöriga eller personer som jobbar med frågorna kan hitta relevant information. Det kan till exempel handla om var man som hemlös kan hitta en sovplats för natten eller var det går att få juridisk hjälp.

– Responsen har varit positiv. Både från personer i hemlöshet och från verksamheter som vill förmedla sin information, säger Sofia Kuldius, koordinator för Center mot hemlöshet.

Fem avsnitt färdiga

Nu startar Center mot hemlöshet även en podd. Det första avsnittet finns att lyssna på från och med 25 september.

– Vi vill ge en bredare bild av fenomenet hemlöshet och låta dem som lever i det ge sin berättelse. Vi vill belysa frågan från olika håll med hjälp av forskning och personer som jobbar med frågan på olika sätt. Hemlöshet är en fråga som engagerar.

Fem avsnitt finns i dagsläget klara. Förutom introavsnittet även fyra avsnitt som är dedikerade till kvinnor i hemlöshet. Fyra kvinnor som lever i hemlöshet berättar om sin situation.

För alla som vill lära sig mer

Det är Göteborgs stad som står bakom podden och de första avsnitten är producerade i samarbete med Fia Adler Sandblad på Adas teater.

– Det handlar om en ganska öppen form. Avsnitten är olika långa och vi kommer heller inte att lägga ut dem på speciella datum utan de kommer när det passar. Vi vill att alla ska lyssna. Alla som har ett intresse för människoöden och vill lära sig mer om frågan.

Podden går att hitta på Center mot hemlöshets webbsida.

Fysisk lokal nu öppen

14 september öppnade även Center mot hemlöshets fysiska lokal, som ligger på Kronhusgatan. Lokalen skulle ha öppnat redan i april men coronapandemin gjorde att det dröjde. Lokalen är öppen måndagar och onsdagar mellan klockan 13 och 16.

– Det är som en fysisk version av webbplatsen för dem som kanske inte har tillgång till dator eller känner att de behöver hjälp på annat sätt. Det är inget aktivitetshus utan finns just för att man ska kunna få hjälp att hitta vidare. Framöver hoppas vi dock kunna ha en del workshops och föreläsningar i lokalen, säger Sofia Kuldius.